Україна створила флот без моряків – The Economist
Україна створила флот без моряків – The Economist

Україна створила флот без моряків – The Economist

Українці намагаються стримати російський наступ на суші, та одночасно виграють війну в Чорному морі, бо створили флот безпілотних надводних апаратів (Unmanned Surface Vesselм – USV). Про значення українських розробок пише The Economist.

До початку повномасштабної війни в Україні, найамбітнішою технологією у сфері морського озброєння був Sea Hunter, 40-метрове судно, яке американський флот розробляв з 2016 року. Втім, Україна стала піонером у створенні малих дешевих військово-морських безпілотників, які швидко та легко побудувати.

USV завдали ударів по російським патрульним і транспортним суднам, військовим кораблям і навіть пошкодили Керченський міст, який з'єднує Крим з Росією. Окремі дрони, як правило, завдають невеликої шкоди, але кілька влучень можуть потопити корабель. Підрахунки The Economist показують, що військово-морські безпілотники вибили з ладу близько десяти російських кораблів, у тому числі «Цезар Куніков».

Росіяни намагалися протистояти безпілотникам за допомогою кулеметів та гелікоптерів. Але Україна адаптувала безпілотники для боротьби з цією загрозою. Нещодавно український USV бачили з незвичайним доповненням: двома ракетами класу «повітря-повітря» Р-73, модифікованими для запуску з поверхні, потенційно дозволяючи їм заманювати дорогоцінні вертольоти та збивати їх. 

«Наш Sea Baby – це не просто дрон, а багатофункціональна платформа, яка постійно вдосконалюється. І сьогодні ми можемо підтвердити, що вони оснащені реактивною системою залпового вогню і це технологічне рішення вже показує потужні результати. Тож ворога чекають нові сюрпризи. Працюємо, як завжди ефективно», – зазначив співрозмовник у СБУ.

Нагадуємо, що морські дрони СБУ непомітні для ворожих систем виявлення. До того ж, Sea Baby-2024 є більш смертоносним, ніж попередні версії. Про це розповів речник СБУ Артем Дехтяренко в ефірі телемарафону.

«У 2022 році у світі не було альтернативи ударним морським дронам СБУ. Західні безпілотники були великі та неманеврені, їх легко міг виявляти ворог. До того ж західні дрони не мали бойової частини, бо використовувались для логістики чи розвідки», – розповів речник СБУ.

За словами Дехтяренка, в СБУ вирішили розробили концепт власного морського ударного дрона, який мав працювати в шумовому діапазоні на межі двох середовищ – води і повітря.

Наразі СБУ використовує два типи морських дронів – це Sea Baby та Мамай. Українські дрони, за словами Дехтяренка, виготовлені з радіопоглинаючого матеріалу, тому є непомітними для систем спостереження ворога.

«Саме через його малі розміри знизу його не чує гідроакустика, а зверху його не помічають радіолокаційні станції. Ба більше, корпус дрона виготовлений з радіопоглинаючого матеріалу. Цей концепт повністю підтвердив свою непомітність та ударну потужність під час операцій, які СБУ проводила разом з ВМС. Такі дрони можна побачити тільки вже візуально, а не на системі спостереження», – сказав він.

Дехтяренко додав, що ці дрони уразили 11 кораблів РФ, а також Кримський міст, який РФ використовувала для постачання озброєння на війну. Вартість дронів СБУ оцінюється в 8,5 млн грн, тоді як російські кораблі, які вони знищують, коштують декілька десятків мільйонів доларів.

Источник материала
Поделиться сюжетом