Знайдено найстарішу морську рослину – їй понад 1000 років
Знайдено найстарішу морську рослину – їй понад 1000 років

Знайдено найстарішу морську рослину – їй понад 1000 років

Знайдено найстарішу морську рослину – їй понад 1000 років

Для встановлення віку вчені використали інструмент «генетичний годинник».

Німецькі вчені знайшли в Балтійському морі рослину, якій, згідно з проведеним дослідженням, 1402 роки – такий вік робить її найстарішою з усіх відомих морських рослин, повідомляє IFLScience.

Довгожитель відноситься до виду морської трави Zostera marina, його також називають зостера морська. Ця рослина може розмножуватися "клонуванням" - створенням генетично ідентичних клонів, які називаються "рамети".

Генетичні варіації усередині цих раметів можна використовувати для визначення віку рослин: що більше мутацій порівняно з молодшими родичами – тим більше років.

Команда вчених отримала доступ до 17-річного клону морської водорості, який зберігався в лабораторії, щоб відкалібрувати генетичний годинник для дослідження дикого зразка. Тестування нового методу також виявило багато інших клонів, яким було по кілька сотень років.

«Очікуємо, що інші види морських водоростей та їхні клони роду Posidonia, що простягаються на понад десять кілометрів, будуть ще старшими і, таким чином, будуть визнані найстарішими організмами на Землі», – сказав Торстен Ройш, професор морської екології з Центру океанічних досліджень імені Гельмгольця (GEOMAR), котрий керував дослідженням.

Дослідники припускають, що застосований ним генетичний годинник може бути корисним для дослідження й інших видів, таких як малина і очерет, а також для збереження коралів.

Тим часом, згідно з попереднім дослідженням, найстаріше дерево на планеті росте в чилійському національному парку Алерс-Костеро – воно називається Alerce Milenario або Gran Abuelo і йому понад 5 тисяч років.

Источник материала
Поделиться сюжетом