Нова техніка розкриває перші ознаки землетрусів у космосі
Нова техніка розкриває перші ознаки землетрусів у космосі

Нова техніка розкриває перші ознаки землетрусів у космосі

Дослідження виявляють явні електромагнітні аномалії з різних супутникових даних, що потенційно може допомогти у розробці систем раннього попередження про землетруси. Згідно з новим дослідженням у журналі De Gruyter’s Journal of Applied Geodesy, землетруси можуть виявити свою неминучу присутність набагато раніше, ніж вважалося раніше, завдяки різноманітним аномаліям, присутнім у землі, атмосфері та іоносфері, які можна виявити за допомогою супутників.

Розробка систем раннього попередження про землетруси може бути дуже корисною для запобігання смерті та руйнувань. Один із запропонованих методів передбачає використання супутників для моніторингу різноманітних фізичних і хімічних параметрів у землі, атмосфері та шарі заряджених частинок, який існує над ними, який називається іоносферою.

Проблеми у виявленні передвісників землетрусів

Такі аномалії відомі як передвісники землетрусів, і, хоча дослідники знають про них, було важко остаточно визначити схему так званих червоних прапорів, які можуть вказувати на майбутній землетрус. Це пов’язано зі складністю взаємодії попередників і їх мінливістю в різних землетрусах і географічних регіонах. Проте з кожним землетрусом, який дослідники аналізують за допомогою все більш досконалої супутникової технології, ці закономірності поступово виявляються.

Професор Мехді Ахундзаде з Тегеранського університету оцінив різноманітні супутникові дані напередодні та після двох землетрусів, які сталися 6 лютого 2023 року поблизу кордону між Туреччиною та Сирією. Це включало дані китайського сейсмо-електромагнітного супутника CSES-01 і супутникової місії Swarm, яка складається з трьох супутників Європейського космічного агентства.

Спостереження аномалій до землетрусів

Вражаюче те, що він спостерігав аномалії температури земної поверхні в районі землетрусу вже за 12-19 днів до землетрусів і аномалії атмосферних параметрів між 5-10 днями до землетрусів. Це включало вимірювання рівня водяної пари, метану, озону та чадного газу.

Коли професор Akhoondzadeh досліджував аномалії в іоносфері, включаючи вимірювання таких параметрів, як електронна густина та електронна температура, він виявив чіткі та вражаючі аномалії за 1-5 днів до землетрусів.

Час, коли аномалії стали очевидними в землі, атмосфері та іоносфері відповідно, свідчить про те, що ці сигнали виникли в землі та зрештою стали очевидними на вищих рівнях в атмосфері та, нарешті, в іоносфері. Вивчення цих явищ може прокласти шлях для систем раннього попередження про землетруси, але дослідникам потрібно буде оцінити інші землетруси в майбутньому, щоб більш повно зрозуміти ці закономірності.

«Використовуючи супутникові дані CSES-01, аномалії в іоносфері перед землетрусом у Туреччині 6 лютого 2023 року були вперше виявлені», — сказав професор Ахундзаде. «Вивчаючи аномалії, пов’язані з кількома передвісниками землетрусів, невизначеність у виявленні справжніх аномалій зменшується, і це може бути ефективним у створенні систем попередження про землетруси з низькою кількістю помилкових попереджень».

Источник материала
Поделиться сюжетом