Бронювати зможуть всі: у Раді розповіли про критерії підприємств для економічного бронювання
Бронювати зможуть всі: у Раді розповіли про критерії підприємств для економічного бронювання

Бронювати зможуть всі: у Раді розповіли про критерії підприємств для економічного бронювання

Народний депутат від "Слуги народу", голова комітету парламенту з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів про критерії економічного бронювання працівників підприємствами. Він звернув особливу увагу на те, яким чином будуть визначатися критерії підприємств, яким буде дозволено бронювати працівників від мобілізації.

Економічне бронювання існуватиме для всіх

За словами Наталухи, ідея економічного бронювання діятиме для всіх підприємств. Він стверджує, що у процесі дискусії на самому початку члени комітету справді розглядали можливість прив'язки до певних галузей або доповнення до певних індустрій.

Нардеп зазначає, що який би критерій вони не обрали у якості визначального для такої галузі – наприклад, критерій "скільки та чи інша галузь генерує податків" чи "скільки та чи інша галузь працевлаштовує людей", – завжди виникатимуть несправедливі] ситуаці.

Коли за критеріями формально підпадатимуть страховики або банкіри, як галузі, які генерують дуже багато податків, а не підпадатимуть, наприклад, СТО, які насправді мають на сьогодні визначальне значення для ремонту засобів і машин, "корчів" для волонтерів, для військових. І тут постає питання справедливості, адекватності,
– зазначив Дмитро Наталуха.

Члени комітету ВР з питань економічного розвитку, за словами Наталухи, просто дійшли висновку, що дуже важко визначити якісь ідеальні критерії, які би вписалися в існуючу модель, тому їх прибрали. Нардеп додав, що єдиний критерій, який залишили – це те, що роботодавець сам визначає, незалежно від тієї сфери, в якій він працює. Якщо в нього є на це ресурс, значить він може це зробити.

У ВР подібну логіку стратегічності переклали не на індустрію чи сферу діяльності, а на кількість податків. За Наталуха зазначив, що якщо підприємець може дозволити собі скористатися цією опцією, значить він платить стратегічну кількість податків в бюджет, яка дозволяє йому це зробити, і цього достатньо.

Формальні обставини, що у підприємства не має бути заборгованості по податках і зборах, за словами нардепа, врахували.

Нові правила бронювання від мобілізації

  • Працівників аграрного сектору бронюватимуть від мобілізації, щоб створити умови безпечного збирання врожаю. Бронь даватимуть на рік. Про це повідомив виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час Black Sea Security Forum.
  • На тлі загальної мобілізації в Україні продовжують доопрацьовувати механізм бронювання. Зокрема, в Раді розглядають питання бронювання працівників підприємств, які займаються міжнародними перевезеннями. Нардеп Федір Веніславський зазначив, що такі підприємства будуть підлягати бронюванню.
  • Під час загальної мобілізації бронювання можуть отримати працівники критично важливих підприємств. Веніславський також розповів, що не можуть бути ситуації, коли працівники торговельних супермаркетів – наприклад, прибиральники – на 100% заброньовані.
  • Громадянам, які мають бронювання, радять завжди мати при собі витяг з Наказу Міністерства економіки та пред'являти його працівникам ТЦК. У разі відсутності таких документів, співробітники ТЦК можуть виписати повістку навіть заброньованим працівникам.
Теги по теме
Верховная Рада
Источник материала
Поделиться сюжетом