"Будуть маленькі заклади, але ми маємо укрупнювати систему". Винницький назвав ключові зміни у вищій освіті
"Будуть маленькі заклади, але ми маємо укрупнювати систему". Винницький назвав ключові зміни у вищій освіті

"Будуть маленькі заклади, але ми маємо укрупнювати систему". Винницький назвав ключові зміни у вищій освіті

Заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький повідомив, які зміни він вважає за необхідно провести у вищій освіті в Україні. Зокрема, це стосується оптимізації університетів, в яких навчатиметься щонайменше 10 тисяч студентів. 

Про це посадовець розповів під час дискусії "Українська освіта під час війни: виклики і можливості". Він зауважив, що не на всі заклади освіти чекатиме обʼєднання. За його словами, будуть існувати невеликі університети, але загалом система буде укрупнюватися. 

"Якщо навчальний заклад маленький – немає конкуренції, тому що мало студентів, мало викладачів, мало вибору. Відповідно, маємо дійти до модернізації нашої мережі з мінімальною кількістю студентів у 10 тисяч. Чи підходить це для всіх закладів? Очевидно, ні. Консерваторія з 10 тисячами студентів не має жодного сенсу. Приєднувати консерваторію до університету Шевченка теж жодного сенсу. Будуть маленькі заклади, але ми маємо укрупнювати систему", – сказав Винницький. 

Крім того у МОН планують ділити заклади освіти на типи. Зокрема, будуть ті, які працювати на ринок праці або формування особистості. За словами управлінця, ціль бакалаврату полягає не у підготовці до ринку праці в усіх університетах, проте формує особистість. Крім того, це частина європеїзації, тож не виключено, що типів ЗВО буде більше. 

Водночас, в Україні вже заплановане відходження від програми з купою обовʼязкових курсів. Це стосується змін повʼязаних з освітніми траєкторіями. Буде сформовано ринок предметів та їх конкуренцію в середині закладів. Винницький запевнив, що такі нововведення не будуть раптовими і проходитимуть еволюційний розвиток. 

Також планується реформувати і освітній ступінь – магістратуру. Посадовець підкреслив, що нині його потрібно розвивати найбільше і він не може більше бути 5-6 курсом. Крім того, заступник Лісового не бачить нічого поганого в тому, аби студенти робили паузи між бакалавратом і магістратурою. 

Урядовець не оминув і аспірантуру, яка, за його словами, перетворилася на "повну профанацію". Винницький зауважив, що поки ситуація не буде виправлена, доти немає сенсу інвестувати в наукові дослідження та доробки. Водночас необхідно відмовитися від ступеня кандидата наук і ввести доктора філософії. 

Раніше OBOZ.UA розповідав, що заступник очільника МОН назвав вагому причину, чому Україні треба перейти на 12-річну систему освіти. 

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом