Як стерилізувати банки для консервації: покрокова інструкція
Як стерилізувати банки для консервації: покрокова інструкція

Як стерилізувати банки для консервації: покрокова інструкція

Впродовж усього літа більшість українців займається консервацією продуктів та різноманітних страв на зиму. Для того, щоб консервація зберігалась довго, потрібно вміти правильно стерилізувати банки.

Цей процес гарантує повне знищення всіх мікроорганізмів, які здатні розмножуватись та спричиняти псування продукту. При правильній стерилізації банок ризик підриву кришок суттєво знижується. Як правильно стерилізувати банки розбирався FoodOboz.ua

Існує два типи обробки банок перед консервацією: термічний та хімічний. Термічта стерилізація проводиться за допомогою високих температур, а хімічна – за рахунок спеціальних таблеток та засобів, що містять хлор.

Термічна стерилізація

Термічна обробка банок може проходити у воді. Для цього на дно великої каструлі кладеться рушник, а на нього викладаються банки. Далі потрібно залити воду, та прокип’ятити протягом 10-15 хвилин.

Також термічна стерилізація може проходити на парі. На каструлю з окропом слід поставити сито, форму для вареників або металевий друшляк, а зверху – банку горловиною донизу. В такому стані банки потрібно тримати протягом 10-15 хвилин.

Також стерилізувати банки можна в духовці, розігрітій до 110 градусів. Після закінчення процесу потрібно дати банкам охолонути в духовці, інакше вони можуть потріскатись від перепаду температур.

Стерилізувати можна і в мікрохвильовій печі, наливши в банки води трішки більше половини. Мікрохвильовку вмикаємо на повну потужність на три хвилини, після його перевертаємо горловиною донизу для просушування.

Хімічна стерилізація

При виборі хімічного методу стерилізації банок потрібно впевнитись у вірності пропорцій. Під час застосування хімічних речовин потрібно чітко дотримуватись інструкцій, вказаних на упакуванні. Після проведення обробки таким методом, банки слід ретельно вимити протічною водою.

Ретельна стерилізація банок перед консервуванням забезпечить довге збереження продуктів та їх якість.

Також на OBOZ.UA є багато інших корисних порад:

  • Як правильно зберігати масло
  • Яке м’ясо обрати для шашлику
  • Що зробити з сиром, щоб він довше залишався свіжим
Источник материала
Поделиться сюжетом