Як створити надійний пароль: у кіберполіції дали поради
Як створити надійний пароль: у кіберполіції дали поради

Як створити надійний пароль: у кіберполіції дали поради

Надійні пароліможна створити за допомогою фраз. Це можуть бути цитати, рядки з віршів, пісень або важливі для користувача думки тощо.

В Кіберполіції поділились деякими лайфхаками щодо створення надійних паролей. Там зазначили, що таку комбінацію легко запам’ятати користувачам, а шахраям неможливо вгадати.

Варіант 1. Використовувати перші літери кожного слова знайомої фрази як основу для комбінації пароля

Наприклад, якщо за основу взяти опис звички найкращого друга: "КіберКіт лежить на дивані та гріється на сонечку" та обрати перші літери слів і додати спеціальні символи та цифри, вийде така комбінація: Kklndtgns!#24.

У Кіберполіції додали, що пароль спеціально складений латиницею, адже більшість сайтів вимагають, щоб пароль був написаний саме так.

Варіант 2. Використовувати всю фразу як пароль

Якщо за основу для пароля взяти афоризм української письменниці Лесі Українки "Без надії сподіваюсь", може вийти така комбінація: BezNadiiSpodivaius. Однак деякі сайти можуть додатково запросити спеціальні символи та цифри, щоб пароль був ще більш надійним.

Варіант 3. Поєднувати перші склади чи частини кількох слів фрази

В цьому випадку з афоризму Григорія Сковороди "Бери вершину і матимеш середину" можна взяти лише перші склади слів та додати спеціальні символи та цифри, вийде такий пароль: БеВерМаСер24!, на клавіатурі англійською вийде така комбінація: BeVerMaSer24!

Як додавати цифри та спеціальні символи до паролів, щоб їх також легко було запам’ятати?

Замінювати деякі літери фрази, яку ви використовуєте для створення пароля на спеціальні символи та цифри за тільки вам відомою схемою. Наприклад, літеру "оˮ замінювати на знак "%ˮ тощо.

В Кіберполіції зазначили, що це лише кілька прикладів, як створити та легко запам’ятати надійний пароль, і не треба не копіюйте їх дослівно! У відомстві порекомендували використовувати власні способи створення паролів, головне, щоб їх не змогли відгадати шахраї.

Раніше в першій публікації, присвяченій проєкту Кібер Брама, який створила Консультативна місія ЄС в Україні, ми розповіли, як захистити від кіберзлочинів свою дитину та яких правил варто дотримуватись на роботі. У другій публікації OBOZ.UA читайте про поширені шахрайські схеми, а також про те, чому варто завжди захищати персональні дані в інтернеті.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, шахраї вигадали нову схему для виманювання грошей в українців. Тепер вони розсилають їм у месенджери повідомлення нібито про можливість отримати грошову допомогу через банк.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом