Збирають "бакси" в трилітрових банках і чекають на зліт цін: чим обернеться для росіян заміна долара юанем. Відео
Збирають "бакси" в трилітрових банках і чекають на зліт цін: чим обернеться для росіян заміна долара юанем. Відео

Збирають "бакси" в трилітрових банках і чекають на зліт цін: чим обернеться для росіян заміна долара юанем. Відео

Після впровадження жорстких американських санкцій Росії довелося зупинити біржові торги доларом та євро й оголосити своєю головною інвалютою юань. Однак РФ все одно потребуватиме доларів, а разом із цінами на дефіцитну валюту зростатиме і вартість усіх імпортних товарів, навіть китайських.

З огляду на ситуацію рядові росіяни вже почали забирати "бакси" з фінустанов і накопичувати американську валюту "в трилітрових банках". Про це в інтерв'ю OBOZ.UA розповів економіст Олег Пендзин.

За його словами, із використанням юаня як головної іноземної валюти є серйозна проблема. "Юань – це валюта обмеженої конвертованості. Це означає, що для того, щоб провести будь-яку операцію з юанем, потрібно отримати індивідуальну ліцензію Народного банку Китаю. Не можна розрахуватися юанем у торгових операціях з Туреччиною або з якоюсь іншою країною. Юань – це дуже специфічна валюта. Тому нічого хорошого з юанізації російської економіки не вийде", – впевнений економіст.

Крім того, весь сірий імпорт у РФ все одно обслуговується у доларах. Тому, як вважає Пендзин, Росії все одно доведеться купувати американську валюту, але її курс буде зовсім невигідним.

"У зв'язку з тим, що "Московська біржа" пішла з торгів доларом, формуватиметься ринковий курс. Це означає, що щоб купити долар, потрібно буде платити 120 рублів за долар, а продати його запропонують за 80-85. Тобто максимально виросте спред (різниця. – Ред.) між покупкою та продажем. Тому що немає ринку, немає офіційного курсу, немає нічого. І в цьому проблема", – пояснив економіст.

Він уточнив, що навіть вартість тих товарів, які закуповуються в юанях, переводиться в долари. "А це означатиме лише одне – зростатимуть ціни на імпорт. Росіяни фантастично залежать від китайських товарів. Тобто зростатимуть ціни і на китайські товари, на китайські автомобілі, на китайську техніку. А це означатиме інфляцію, падіння реальних доходів. Так це виглядатиме", – розповів Пендзин.

Саме тому, за його словами, мешканці країни-агресора вже починають накопичувати готівкові долари. Для цього валюту знімають із банківських рахунків.

"Росіяни активно зараз намагаються забрати долари і тримати їх вже не в банках, а в трилітрових банках. Тому що це єдиний спосіб, як їх можна отримати... Звичайні росіяни всі свої заощадження тримають у доларах. У рублях не так багато", – зазначив Пендзин.

Раніше OBOZ.UA писав, що слідом за США санкції щодо "Московської біржі" та Національного клірингового центру (НКЦ) РФ та десятків інших компаній запровадила Велика Британія. Пізніше до неї приєдналася Канада.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом