Лідери ЄС неформально розглядають ключових кандидатів на керівні посади
Лідери ЄС неформально розглядають ключових кандидатів на керівні посади

Лідери ЄС неформально розглядають ключових кандидатів на керівні посади

Глави держав та урядів країн ЄС розглянуть кандидатури на посади керівників ключових євроінституцій: Єврокомісії, Європейської ради, Європарламенту та Європейської служби зовнішніх дій.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком неформальної зустрічі на вищому рівні розповів прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейська рада зустрінеться сьогодні ввечері неформально, вперше з проведення європейських виборів. Це можливість підбити їх підсумки. Впродовж наступних тижнів будуть обговорюватися чотири ключові посади, керівні позиції. Це, очевидно, позиція президента Єврокомісії, президента Європейської ради, президента Європарламенту та високого представника ЄС із закордонних справ. Фактом є те, що президент (Урсула) фон дер Ляєн була лідируючим кандидатом від партії, яка набрала найбільшу кількість місць за підсумками виборів в Європарламенті», - сказав ірландський прем’єр-міністр.

Він зауважив, що сьогодні європейські лідери не ухвалюватимуть жодних рішень, але висловив сподівання, що такі рішення будуть до кінця місяця.

«Це має бути зроблено швидко. Не думаю, що є якійсь інтерес у громадян Ірландії, у європейських громадян або у політиків у Брюсселі, щоб говорити про це тижнями, оскільки навколо є настільки багато невідкладних проблем на європейському та глобальному рівнях», - додав Гарріс.

Він висловив упевненість, що формування нового складу Єврокомісії буде відображати результати європейських виборів, певні географічні фактори та очікування країн-членів щодо представництва у цьому органі. За словами ірландського прем’єра, люди віддали свої голоси на європейських виборах і зараз очікують на результат - на те, що обрані ними політики будуть здатними вирішувати значну кількість «великих питань», що постають перед ЄС.

За повідомленнями європейських ЗМІ, серед європейських лідерів вже майже сформувався консенсус щодо кандидатур майбутніх європейських керівників. Зокрема, Урсула фон дер Ляєн розглядається як найбільш ймовірний кандидат на посаду президента Єврокомісії на другий термін, колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта може перебрати функції президента Європейської ради, чинна президентка Європарламенту Роберта Мецола збереже свій пост ще принаймні на два з половиною роки, а чинна прем’єрка Естонії Кая Каллас може бути призначена на посаду високого представника ЄС із зовнішньої політики.

Теги по теме
Евросоюз Еврокомиссия Европарламент
Источник материала
Поделиться сюжетом