На тлі загроз з боку РФ і Китаю: НАТО обговорює приведення ядерної зброї в боєготовність
На тлі загроз з боку РФ і Китаю: НАТО обговорює приведення ядерної зброї в боєготовність

На тлі загроз з боку РФ і Китаю: НАТО обговорює приведення ядерної зброї в боєготовність

У НАТО ведуть переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі зростаючої загрози з боку Росії та Китаю. В Альянсі впевнені, що мають показати світові свій ядерний арсенал, щоб "надіслати ворогам пряме послання".

Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю виданню The Telegraph. За його словами, між членами блоку проводилися прямі консультації щодо виведення ракет зі сховища та переведення їх у режим очікування.

"Я не вдаватимуся в оперативні подробиці про те, скільки ядерних боєголовок має бути в робочому стані, а скільки перебувати на зберіганні, але нам потрібно консультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо", – заявив генсек.

Столтенберг, як пише видання, додав, що ядерна прозорість має стати наріжним каменем ядерної стратегії НАТО, щоб підготувати альянс до того, що він назвав більш небезпечним світом.

Десять років тому, коли Столтенберг вступив на посаду генерального секретаря НАТО, ядерні навчання проводилися в повній таємності. Тепер, ідеться у матеріалі, він відкрито хвалить низку із 32 своїх союзників за внесок у стримування, зокрема Нідерланди за нещодавні інвестиції в винищувачі подвійного призначення, здатні нести американську ядерну зброю.

"Прозорість допомагає донести пряме повідомлення про те, що ми, звичайно ж, є ядерним альянсом. Мета НАТО – світ без ядерної зброї, але поки існує ядерна зброя, ми залишимося ядерним альянсом, тому що світ, в якому Росія, Китай та Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО — ні, є більш небезпечним", – сказав Столтенберг.

Він попередив, що Китай вкладає значні кошти в сучасне озброєння, включно зі своїм ядерним арсеналом, який, за його словами, зросте до 1000 боєголовок вже до 2030 року.

"А це означає, що в недалекому майбутньому НАТО може зіткнутися з чимось, із чим він ніколи раніше не стикався, а саме з двома ядерними потенційними противниками – Китаєм та Росією. Звичайно, це матиме наслідки", – додав він.

Як повідомляв OBOZ.UA, на зустрічі з головами інформагентств 5 червня російський диктатор Володимир Путін вкотре пригрозив використати ядерну зброю і закликав Захід "не ставитись легковажно" до ядерної доктрини країни-агресора. Воєнний злочинець заявив, що РФ "може використовувати всі доступні засоби, якщо її суверенітет чи територіальну цілісність буде поставлено під загрозу".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом