Шахраї зламують акаунти військових та виманюють гроші у родичів
Шахраї зламують акаунти військових та виманюють гроші у родичів

Шахраї зламують акаунти військових та виманюють гроші у родичів

Українцям слід бути дуже обережними, адже шахраї почали зламувати акаунти військових та просити скинути гроші на банківську картку.

Про це пише "Хвиля".

Так, в умовах війни українцям особливо не слід забувати про безпеку банківських переказів. А вірніше бути дуже уважними, коли вас просять близькі чи знайомі скинути гроші на картку. Особливо, якщо таке повідомлення надходить від людини, яка зараз перебуває на фронті. Адже від його особи можуть діяти зловмисники. При цьому вони вдаються до дуже хитрої схеми – зламують Телеграм-акаунти та розсилають повідомлення всім знайомим із проханням скинути гроші на карту, під приводом, що завтра повернуть. До того ж йдеться не про маленьку суму. А з огляду на те, що знайомі чи родичі військових завжди поспішають на допомогу, така схема для них майже безпрограшна.

Про таку ситуацію "Хвілі" розповів один із військовослужбовців, який зіткнувся з подібним. Його товариш по службі, який зараз перебуває на фронті, надіслав йому повідомлення в Телеграм, де вони зазвичай спілкувалися, з проханням зробити грошовий переказ на суму 14 тисяч гривень, оскільки у нього банк не пропускає платіж.

"Привіт, ...! Зробиш ласку? Намагаюся зараз відправити переказ, а мені банк платежів не пропускає. Відправ зі своєї картки. Потрібно відправити 14 тис. грн. Завтра поверну", - йдеться у повідомленні.

Однак чоловік зазначив, що у нього на рахунку було лише 10 тисяч, але "співробітник" попросив скинути хоча б цю суму. І пообіцяв, що вже вранці зможе їх повернути.

"Зможеш 10 зайняти? Вже буде в рази простіше... Так, я зранку зможу повернути", - написав шахрай.

При цьому, за словами військовослужбовця, переказати гроші треба було до банку "Восток". Однак, коли він спробував це зробити з ПриватБанку йому одразу зателефонували і попросили зробити підтвердження переказу. Більше того, надати його фотографію із карткою.

"Зателефонував голосовий помічник і попросив фотографію з карткою та завантажити її за посиланням, яке скинули у додаток Приват24", - розповів він.

Після цього виявилося, що подібні повідомлення надійшло всім військовослужбовцям, яких знав "відправник".

Джерело видання також звернуло увагу на те, що не могло відразу зателефонувати товаришу по службі, оскільки він знаходиться безпосередньо в зоні бойових дій і зв'язок вони тримати за повідомленнями онлайн. Після того, як вони зв'язалися, з'ясувалося, що його зламали та всім близьким та знайомим відправили такі повідомлення.

Тому слід бути дуже уважними, і ніколи одразу не скидати гроші, коли вас про це просять навіть знайомі, особливо військові. У першу дуже потрібно зателефонувати і дізнатися, чи дійсно ця людина відправила вам повідомлення або за цим таки стоять шахраї.

Зауважимо, що такі ситуації не самотні. Раніше про таку схему повідомляли у Міністерстві внутрішніх справ України. Наприклад, зловмисники розсилають повідомлення з проханням перейти на посилання і нібито підтримати учасника, наприклад, танцювального конкурсу. Згодом обліковий запис зламують, і шахраї розсилають повідомлення у яких прость перевести значні суми грошей.

Тож у МВС закликали українців:

  • не переходити на засланні;
  • не запроваджувати особисті дані для "голосування";
  • блокувати невідомі абоненти.

Раніше правоохоронці розповіли про схему шахраїв.

Источник материала
Поделиться сюжетом