Стало відомо, яка існує відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки
Стало відомо, яка існує відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки

Стало відомо, яка існує відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки

Самовільне зайняття земельної ділянки – будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними. Про це повідомляє Земельний фонд України, пише agronews.ua.

Тобто будь-яке використання земельної ділянки без належно оформлених документів можна розцінювати як самовільне її зайняття. За це передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність

Відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки передбачена ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Воно тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 850 гривень) і на посадових осіб – від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 850 гривень).

Кримінальна відповідальність

Статтею 197-1 Кримінального кодексу України  встановлена кримінальна відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику. За вчинення такого злочину встановлене кримінальне покарання у вигляді штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 гривень) з пробаційним наглядом на строк до двох років.

Шкода визнається значною, якщо вона у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Також самовільне зайняття земельної ділянки передбачає відшкодування збитків, зокрема використанням Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 р. N 963.

Методика використовується для визначення розміру шкоди, заподіяної державі, територіальним громадам, юридичним особам та громадянам, на всіх категоріях земель внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання.



Перегляди: 0
Источник материала
Поделиться сюжетом