Ціна на уран різко зросла: світ знову сподівається на ядерну енергетику
Ціна на уран різко зросла: світ знову сподівається на ядерну енергетику

Ціна на уран різко зросла: світ знову сподівається на ядерну енергетику

Зростання цін на уран є свідченням масштабів та швидкості повороту до ядерної енергії. За останні 5 років його вартість зросла на 233%. Це втричі більше за зростання цін на золото і мідь, пише Bloomberg.

Гарячка перекинулася і на фондовий ринок, де трейдери активно торгують акціями уранових компаній. Вартість багатьох гірничодобувних компаній, наприклад у Канаді, зросла на 400% за останні чотири роки, а ринкова вартість однієї з них — NexGen — нині становить майже 4 млрд доларів, хоча вона не продала жодного грама металу і не збирається цього робити принаймні до 2028 року.

Навіть якщо світ уникне ще однієї катастрофи, залишається гостре питання про те, як і де утилізувати радіоактивні відходи. Це ключова вразливість будь-якої ініціативи щодо будівництва нових реакторів.

Поки що крах уранового видобутку здається віддаленою тривогою. Попит на уран з боку Китаю, Індії, Японії, США та Європи зростає значно швидше, ніж гірники можуть видобути його з-під землі. За однією з оцінок, попит може перевищувати пропозицію на понад 45 тисяч тонн на рік протягом 2030-х років. Ізоляція Росії посилює дефіцит постачання.

Родовища урану розкидані по всій Землі — від Казахстану, який нині є найбільшим виробником у світі, до Південної Африки. Але мало хто з них такий багатий, як басейн Атабаскі в Саскачевані. Там на березі озера Паттерсон розташований табір NexGen. Навколо нього розвивають свої майданчики конкуренти та працюють старі шахти.

Руда тут настільки багата на уран, що на деяких рудниках, у тому числі на NexGen, її доводиться "розбавляти" перед продажем.

Джерело: The Page

Источник материала
Поделиться сюжетом