Зарплати мобілізованих: скільки платять та на які надбавки можуть розраховувати
Зарплати мобілізованих: скільки платять та на які надбавки можуть розраховувати

Зарплати мобілізованих: скільки платять та на які надбавки можуть розраховувати

Мобілізовані військовослужбовці в Україні отримують зарплати, бонуси та додаткові виплати від держави, зокрема мінімальна зарплата солдата у 2024 році становить 20 130 гривень. Роботодавці зобов'язані зберігати місце роботи та посаду мобілізованих, але не мають обов'язку нараховувати їм заробітну плату.

Мобілізовані особи, які отримали статус військовозобов'язаних і поповнили лави Збройних Сил України (ЗСУ) та інших військових формувань, отримують статус військовослужбовців. OBOZ.UA розібрався детальніше, яким чином відбувається виплата зарплат мобілізованим у 2024 році.

Заробітна плата мобілізованих військовослужбовців складається з двох основних частин. А саме:

  • Основна частина: посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років; 
  • Додаткова частина: надбавки за особливості проходження служби, надбавки за режим секретності, надбавки за наукові чи спортивні звання.

Розмір фінансового забезпечення військовослужбовців залежить від низки факторів, таких як посада, військове звання, тривалість, інтенсивність та умови служби, а також кваліфікація військовослужбовця. Мінімальна заробітна плата солдата у 2024 році становить 20 130 гривень. Проте військовослужбовці можуть розраховувати на значні доплати залежно від виконуваних завдань і умов служби: 

  • 30 тисяч гривень – при виконанні бойових завдань у період забезпечення оборони України та захисту безпеки населення;
  • 50 тисяч гривень – при виконанні бойових завдань у складі органів військового управління, штабів та командування, які здійснюють оперативне управління підрозділами;
  • 100 тисяч гривень – при перебуванні в зоні активних бойових дій або проходженні лікування чи реабілітації через отримані контузії, травми або каліцтва;
  • додаткова надбавка передбачена для військових, які потрапили в російський полон.

За мобілізованими працівниками зберігається їхнє місце роботи та посада. Однак, обов'язок роботодавця нараховувати заробітну плату скасовано.

Це означає, що мобілізовані працівники можуть розраховувати на виплату зарплати лише від держави. Роботодавці можуть добровільно продовжувати виплачувати зарплату, але це є виключно їхнім правом і стосується лише приватних підприємств. Бюджетним організаціям таке право заборонено.

Це право забезпечує їм повернення до своїх обов'язків після демобілізації без ризику втратити роботу. Винятком є добровольці територіальної оборони, для яких ці правила поки що не діють.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, учасники бойових дій в Україні мають значні пільги в оподаткуванні, включаючи звільнення від сплати земельного податку за об’єктами до 2 гектарів для особистого селянського господарства та зменшення бази об’єкта оподаткування на 60 квадратних метрів для квартир. А також пільги у сплаті податків на доходи та ПДВ.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом