Безлімітний зв'язок насправді не безлімітний: як оператори обмежують передачу даних
Безлімітний зв'язок насправді не безлімітний: як оператори обмежують передачу даних

Безлімітний зв'язок насправді не безлімітний: як оператори обмежують передачу даних

Щоб підтримувати роботу сеті на належному рівні, оператори обмежують дані, проте можна впоратися з цією проблемою.

Регулювання стільникових даних — це метод, який використовують оператори мобільного зв'язку для обмеження використання мережі. Про те, як дізнатися, чи обмежує оператор стільникового зв'язку ваші дані, розповіло видання How to geek.

Що таке регулювання даних

Регулювання необхідне для того, щоб різні мережі могли найкращим чином використовувати доступні ресурси. Зазвичай оператори зв'язку мають певний обсяг даних, до яких користувачі можуть отримати доступ, але щойно цей фрагмент даних буде використано, швидкість знижується, щоб уникнути зловживань.

Ось чому "безлімітні" тарифні плани насправді не безлімітні. Користувачі "безлімітних" планів просто отримують трохи більше користі від мережі, перш ніж набуде чинності регулювання. Регулювання в чистому вигляді стосується тільки даних.

Це може засмутити тих користувачів, які платять за безлімітний тарифний план, але не отримують високої швидкості. На стільниковому телефоні це ледь помітно при перемиканні зі з'єднання зі швидкістю 10 Мбіт/с на з'єднання зі швидкістю 20 Мбіт/с. Однак різниця між з'єднанням зі швидкістю 3 Мбіт/с і з'єднанням 10 Мбіт/с вельми відчутна.

Усі оператори обмежують дані, але рішення проблеми є
Фото: Getty Images

Як дізнатися, чи обмежує оператор дані

Більшість операторів стільникового зв'язку в якийсь момент обмежують передачу даних. Є кілька критеріїв, щоб зрозуміти, коли і з якої причини це відбувається.

Повільна швидкість інтернету

Однією з найбільш очевидних ознак того, що стільникові дані обмежуються, є помітне зниження швидкості інтернету. Якщо ви виявите, що веб-сайти завантажуються довше, завантаження відбувається повільно, а загальна продуктивність нижча, ніж зазвичай, ваші дані можуть бути обмежені. Порівняйте свою поточну швидкість із минулим досвідом або запустіть тест швидкості, щоб визначити, чи є суттєва різниця.

Труднощі з потоковим передаванням відео або аудіо

Обмежені дані можуть зробити потокове відео або аудіо неприємним заняттям. Якщо ви помітили, що відео часто призупиняються для буферизації або якість відео знижується, це може бути ознакою регулювання. Те ж саме стосується і сервісів потокового аудіо. Якщо пісні завантажуються або призупиняються довше, то дані можуть бути обмежені.

Буферизація або тривалий час завантаження

Коли дані регулюються, ви можете зіткнутися з надмірною буферизацією або тривалим часом завантаження, а також з низькою швидкістю і труднощами потокової передачі. Це особливо помітно під час спроби завантажити насичені контентом веб-сайти або додатки, що вимагають значного обсягу даних. Якщо ви чекаєте завантаження сторінок довше, ніж зазвичай, або якщо буферизація перериває роботу в інтернеті, винуватцем може бути регулювання.

Непостійна або коливна швидкість

Регулювання підключень до даних часто призводить до нестабільної або нестабільної швидкості. Ви можете помітити, що швидкість інтернет-з'єднання значно змінюється протягом дня або навіть протягом одного сеансу перегляду. Якщо спостерігаються періоди відносно середньої швидкості з подальшим раптовим уповільненням, це може вказувати на те, що оператор обмежує дані після того, як ви досягли певного порогу.

Важливо Смартфони ніколи не будуть колишніми: як ШІ змінить звичні нам гаджети і чому

Зробіть тест швидкості з'єднання

Проведіть тест швидкості стільникового з'єднання на початку розрахункового періоду. Отримані дані використовуйте як контрольні. Проходьте тести швидкості протягом місяця і фіксуйте показники. Якщо ви помітили уповільнення швидкості до кінця розрахункового періоду, це явна ознака того, що використання мережі обмежується.

Вам також слід порівняти свої результати з іншими (бажано з тією самою маркою та моделлю, що й ваш телефон). Це дасть змінну для порівняння — чи регулює стільникова мережа всіх протягом розрахункового періоду після певного моменту або це залежить від використання.

Але важливо пам'ятати: той факт, що мобільний інтернет сповільнюється, не обов'язково означає, що ви маєте справу з регулюванням даних. На швидкість передачі даних можуть вплинути й інші чинники, зокрема:

  • рівень сигналу та покриття. Слабкі сигнали або погане покриття в певних областях можуть призвести до зниження швидкості передавання даних і нестабільної продуктивності.
  • Обмеження та сумісність пристроїв. Старі пристрої або пристрої, не повністю сумісні з мережею вашого оператора зв'язку, можуть мати нижчу швидкість передавання даних.
  • Використання VPN. Іноді VPN може уповільнювати ваше інтернет-з'єднання через додаткові процеси шифрування та маршрутизації. Використання його для того, щоб приховати використання даних від вашого оператора зв'язку, не спрацює.

Що можна зробити

Якщо ви підозрюєте, що дані обмежуються, можете зробити таке:

  • зв'яжіться зі своїм оператором і дізнайтеся про причини уповільнень роботи мережі. Провайдери, як правило, відкрито заявляють про свою практику регулювання, а деякі навіть вказують обмеження у своїх контрактах.
  • Встановіть обмеження на використання даних. І Android, і iOS дають змогу встановлювати обмеження на використання даних або з жорстким відключенням, або з попередженням, щоб користувачі знали, коли вони досягли межі. Це допоможе керувати регулюванням, попереджаючи, коли ви наближаєтеся до межі даних.

Раніше ми писали про те, як захистити смартфони від злому через USB. Android 15 має вбудований механізм захисту від атак типу "Juice jacking". Активувати його дуже просто.

Источник материала
Поделиться сюжетом