Бійки з медиками, викрадення та мобілізація людей з інвалідністю: які області найбільше відзначились скандалами з ТЦК
Бійки з медиками, викрадення та мобілізація людей з інвалідністю: які області найбільше відзначились скандалами з ТЦК

Бійки з медиками, викрадення та мобілізація людей з інвалідністю: які області найбільше відзначились скандалами з ТЦК

Поки захисники України на фронті проливають кров, даючи відсіч російським окупантам, деякі співробітники територіальних центрів комплектування (колишніх військкоматів) "заробляють" на війні і відверто порушують закон. Такі їхні дії викликають негативну реакцію, зокрема у військових, і шкодять мобілізації.

Докладніше про найбільш скандальні випадки – у матеріалі OBOZ.UA.

Одеська область – рекордсмен

Регіон поставив, мабуть, антирекорд за повідомленнями про те, що там творять військкоми. Почалося з начальника Одеського обласного територіального центру комплектування Євгена Борисова. Скандал вибухнув після публікації журналістського розслідування про його нерухомість за кордоном та елітні автомобілі.

У липні 2023 р. голова Національного агентства із запобігання корупції (НАПК) Олександр Новіков заявив, що Борисова викрили на незаконному збагаченні на рекордні 188 млн. гривень.

"Один лише об'єкт, куплений в Іспанії, коштує 3 млн 700 тисяч євро. І таких об'єктів ще кілька – все вартістю від півмільйона євро", – зазначив він. За його словами, колишній військком пояснював, що всі ці гроші – нібито "позики", які він отримав від різних підприємців. Тепер ексвійськкому загрожує 12 років за ґратами.

Важко судити, наскільки змінилася ситуація після затримання Борисова, проте про хабарі співробітникам ТЦК у тій же Одесі і сьогодні говорять усі, кому не ліньки. Наприклад, днями повідомлялося про затримання співробітника Київського ТЦК Одеси за підозрою у здирстві трьох тисяч доларів за невручення повістки.

Але найбільше місцевих жителів обурюють "силові методи", які дозволяють собі деякі військкоми.

У соцмережах публікувалося багато відео про так звані рейди, під час яких ТЦКівці застосовували силу щодо потенційних "мобиків". А 11 червня справжнє побоїще сталося вже між співробітниками Київського ТЦК Одеси та медиками швидкої допомоги (останніх кілька годин не випускали з будівлі територіального центру). Наразі справою займається спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону.

Затримувати будь-кого мають право лише співробітники правоохоронних органів, у тому числі – із застосуванням спецзасобів. А якщо людина, яка затримується ними, була травмована, то про це поліція зобов'язана відразу ж повідомити в прокуратуру (про це йдеться у відповіді Нацполіції на наш інформаційний запит).

До в/ч силоміць відправили інваліда другої групи

У червні "відзначилися" і два ТЦК на Закарпатті – у Мукачеві та Берегові. Про ситуацію повідомила адвокатка Тетяна Щербань на своїй сторінці у Facebook.

"За всю мою багаторічну адвокатську практику я ще жодного разу не стикалася з подібним: поліція, разом з представниками ТЦК та СП, вкрали мого клієнта – інваліда другої групи! Заволоділи автомобілем, на якому він їхав, катували та незаконно позбавили волі", – написала вона.

OBOZ.UA Тетяна Щербань розповіла, що це сталося з її клієнтом, який після окупації Мелітополя виїхав до Запоріжжя (тепер це місце його реєстрації). 12 червня 40-річний чоловік повернувся до України із поїздки за кордон. Його зупинили у Мукачеві Закарпатської області за дрібне адміністративне порушення – непристебнутий ремінь. Патрульні поліцейські вимагали у чоловіка не лише посвідчення водія та техпаспорт водія, а й військово-облікові документи. Той надав довідку про те, що є інвалідом довічно і не підлягає військовій службі.

Далі, за словами адвокатки, патрульні затримали чоловіка, заявивши, що його документи підроблені. А вже вночі його відвезли до будівлі Мукачівського ТЦК та СП, де утримували дві доби.

"14 червня стан мого клієнта різко погіршився, стався серцевий напад – медики "швидкої допомоги" прибули для стабілізації стану та повідомили військкомам, що він потребує негайної госпіталізації. Проте посадовці Мукачівського ТЦК та СП відмовилися "віддавати" медикам мого клієнта, натомість вночі під конвоєм автоматників доставили до ТЦК та СП міста Берегового. Звідти вночі 16 червня доставили до військової частини у місті Чоп Ужгородського району Закарпатської області", – повідомила Тетяна Щербань.

Адвокатка зчинила галас, одразу звернулася до правоохоронних органів, у тому числі до Держбюро розслідувань (ДБР), проте "активної реакції" поки не дочекалася – там відповіли, що, мовляв, ведеться перевірка.

Разом із колегами вона почала домагатися у судових інстанціях Закарпатської області перевірки незаконного затримання її клієнта. Найцікавіше, що керівники закарпатських ТЦК письмово відповіли суду, що такого чоловіка... в них не було й немає. Але тоді як житель Запоріжжя опинився у військовій частині у Чопі?

Адвокатка каже, що командиру частини передали документи її клієнта про інвалідність, і той тепер не знає, що робити з "мобілізованим", оскільки служити людина з інвалідністю другої групи може лише за згодою.

"Я щойно розмовляла з клієнтом, він сказав, що його з частини збираються повертати назад до ТЦК. Ось таке замкнуте коло", – повідомила Щербань.

За її словами, півтора місяці тому у Шевченківському ТЦК у Запоріжжі її клієнт, непридатний до військової служби, оновив усі дані, отримав штрих-код. А з 2023 року неодноразово перетинав кордон, отримуючи потрібне йому лікування у країнах ЄС та завжди повертався додому.

"Жодного разу документи, надані ним на кордоні, не викликали сумнівів", – каже адвокатка.

Журналісти OBOZ.UA намагалися зв'язатися з ТЦК у Берегові, проте телефони не відповідають. У Закарпатському ТЦК та СП – включається автовідповідач. Також неможливо було додзвонитися і на гарячу лінію з питань мобілізації та роботи територіальних центрів.

Удар по мобілізації

На думку співрозмовника OBOZ.UA у правоохоронних органах (в Одесі) найчастіше саме зловживання співробітників ТЦК викликають у деяких українців різко негативне ставлення не лише до них, а й безпосередньо до служби.

"Давайте говорити відверто: люди стикаються і зі здирництвом військкомів, а не лише самі пропонують хабар. Щоправда, заявляють про це рідко, побоюючись наслідків. Один знайомий керівник підприємства під'їжджав проконсультуватися після візиту "десанту з ТЦК". Йому наполегливо запропонували "викупити" співробітників мобілізаційного віку, інакше "заберуть усіх", – розповів він.

А за словами вже київського правоохоронця, деякі ресторани "заносять" до ТЦК певні суми, щоби ті на вході "не відловлювали відвідувачів". Схожа ситуація, за його твердженням, і з деякими торговельними центрами: "Дехто платить, щоби не втрачати гроші".

Різко негативно до дій співробітників ТЦК, які порушують закон, ставляться і військові. Співрозмовники OBOZ.UA у Збройних силах України переконані, що потрібно боротися не лише з ухилянтами, а й з військкомами, що "втратили страх", оскільки їхні злочинні дії можуть серйозно вдарити по мобілізації.

Источник материала
Поделиться сюжетом