Частина українців змусять працювати на 5 років довше: як змінять вимоги для пенсії
Частина українців змусять працювати на 5 років довше: як змінять вимоги для пенсії

Частина українців змусять працювати на 5 років довше: як змінять вимоги для пенсії

В Україні з 2017-го щороку вимоги щодо стажу збільшуються на 12 місяців. Пенсійний вік прив'язали до стажу. Цього року треба мати щонайменше 31 рік стажу. В 2028-му – вже 35 років. Це вимога для виходу на пенсію в 60 років, і ті, хто її не виконають, змушені будуть працювати до 63 чи 65 років.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Отже, щоби отримати пенсію у 60, треба безперервно працювати щонайменше з 25 років. Притому важливо не просто працювати, а й платити внески зі своєї зарплати. Мешканка Дніпра Світлана розповідає: вона впродовж 20 років працює у продуктовому магазині, але офіційно оформлена тільки з 2017-го.

"Мені стажу не вистачить. Що робити? Працювати. Хазяйка оформила в 2017-му, коли я сама попросила. У мене племінник – журналіст. От коли пенсія стала від стажу залежати, він подзвонив і каже: "А у вас скільки стажу?". Я порахувала: мені тоді і на пенсію в 63 роки не вистачило б, якби я не почала офіційно працювати. На пенсію я мала би вийти у 2028-му, але вийду в 2031-му, коли мені має бути 63", – розповідає жінка.

Зараз розрахунків, скільки українців не зможуть вийти на пенсію в 60 років у 2028-му, немає. Останнім підрахункам вже більше семи років, з того часу ситуація кардинально змінилась (коронавірус, повномасштабна війна). Згідно зі старими підрахунками, у 2028-му пенсію в 60 років не зможуть отримати 45% українців такого віку (з них 5% працюватимуть до 65 років).

Скільки українців не зможуть виконати вимогу щодо стажу, сказати важко, розповідає OBOZ.UA старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко. "Це може бути і 60%, і 70%. Даних поки немає, також важко прогнозувати, яку ситуацію матимемо за рік-два", – розповідає Ткаченко.

Вже зараз відбувається значне зменшення кількості пенсіонерів. Це пов'язано передусім із повномасштабною війною і окупацією, однак також це пояснюється і зростанням кількості тих, хто вимушений працювати довше.

Як йдеться в матеріалі OBOZ.UA, в Україні розмір майбутньої пенсії можна збільшити добровільно погодившись збільшити пенсійний вік. Наприклад, якщо вийти на пенсію у 65 років, то пенсія буде на 30% вищою.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом