Що загрожує військовозобов'язаним за неявку до ТЦК: роз'яснення
Що загрожує військовозобов'язаним за неявку до ТЦК: роз'яснення

Що загрожує військовозобов'язаним за неявку до ТЦК: роз'яснення

В Україні з початку повномасштабного вторгнення діють загальна мобілізація та воєнний стан, минулого місяця ці режими було продовжено до 11 серпня. У такий період чоловіків віком від 18 до 60 років призивають до служби у війську для захисту країни від агресора.

Якщо військовозобов'язаний отримав повістку про виклик до ТЦК та СП, він повинен зʼявитися у вказані дату та місце. Що може загрожувати громадянам за неявку до військкомату, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Як карають за неявку до ТЦК

Під час мобілізації військовозобов'язані мусять зʼявитися до військових частин або на збірні пункти ТЦК та СП у строки, вказані в повістці (від ТЦК та СП, мобілізаційному розпорядженні тощо).

З моменту вступу в дію нового закону про мобілізацію чоловіки 18-60 років повинні протягом 60 днів (до 16 липня включно) оновити військово-облікові дані в ЦНАП або в ТЦК та СП, або через електронний кабінет у застосунку "Резерв+".

Таким чином після отримання повістки громадянин має явитися до ТЦК та СП, а також має обовʼязок щодо оновлення своїх даних, пояснює адвокатка Юлія Данілова.

Нині, якщо військовозобовʼязані не стоять на обліку або вчасно не оновлюють дані, або не зʼявляються до ТЦК за повісткою, їхні дії кваліфікуються як порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

За такі вчинки складається адмінпротокол про вчинення адміністративного правопорушення в особливий період (воєнний стан) за ч. 3 ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Санкція статті передбачає штраф для громадян від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17000 до 25500 грн, та для юридичних, посадових і службових осіб, органів влади, підприємств, установ та організацій – від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 34000 до 59500 грн.

Військовозобов'язаний може бути звільнений від відповідальності, якщо в нього були поважні причини не явитися до ТЦК за повісткою, а саме: хвороба, перешкоди техногенного характеру, військові дії, смерть близьких родичів. Однак громадянин має повідомити ТЦК про це протягом семи календарних днів.

Крім того, через неявку до ТЦК за повісткою чи не оновлення даних у вказаний строк представники військкомату можуть звертатися до Нацполіції з вимогою про доставку особи.

Якщо правоохоронці не можуть розшукати такого громадянина, працівники ТЦК та СП надсилають йому вимогу про виконання свого обов’язку рекомендованим листом.

Якщо пошти не в змозі вручити таку вимогу під розписку або особа відмовляється від отримання, то вона повертається до ТЦК із відповідною позначкою.

Після цього протягом десяти днів представники ТЦК можуть звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію водійських прав фігуранта до моменту виконання свого обов’язку.

Источник материала
Поделиться сюжетом