ЄС перевірить, як Україна витрачає 50 млрд євро допомоги: аудит організували на вимогу Угорщини
ЄС перевірить, як Україна витрачає 50 млрд євро допомоги: аудит організували на вимогу Угорщини

ЄС перевірить, як Україна витрачає 50 млрд євро допомоги: аудит організували на вимогу Угорщини

У Європейському Союзі створили Аудиторську раду, яка перевірятиме використання коштів, які Україна отримує від ЄС за рекордною програмою допомоги Ukraine Facility на 50 млрд євро. На створенні "перевірочної групи" свого часу наполягала Угорщина, яка блокувала цей пакет підтримки.

Про формування Аудиторської ради йдеться у рішенні Єврокомісії, опублікованому в Офіційному журналі ЄС. У документі зазначено, що основна мета ради – "запобігти шахрайству, корупції, конфліктам інтересів та порушенню правил".

"Окрім умов, буде і контроль за використанням 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Коротше, погана новина, якщо хтось розраховував знайти там фінанси на різні телепрограми чи "геніальні" економічні ідеї", – прокоментував перший заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк ("Голос").

До ради будуть входити три члени-громадяни країн ЄС з "релевантним досвідом в аудиті та/або антикорупції", набутому на топ-посадах інститутів ЄС або держорганів країн-членів. Їх призначить сама Єврокомісія. Сама аудиторська рада базуватиметься у Брюсселі. Однак у Києві орган матиме секретаріат.

"Аудиторська рада звітуватиме перед Єврокомісією кожні три місяці, а у разі, якщо стане відомо про будь-які виявлені випадки або серйозні занепокоєння щодо неправильного управління витратами, фінансованими в рамках Механізму Ukraine Facility – негайно", – додав глава податкового комітету ВР Данило Гетманцев ("Слуга народу").

Під час затвердження рекордної програми допомоги Україні Єврокомісія погодилася на проведення аудиту витрати коштів через вимогу Угорщини. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, якого називають другом російського диктатора Володимира Путіна, розраховував, що такий пункт дозволить йому в майбутньому заблокувати виділення коштів Україні.

Це був уже другий етап шантажу, який Орбан влаштував Євросоюзу. До цього Угорщина вимагала отримання коштів, заморожених Євросоюзом через проблеми верховенства права в цій країні. Йшлося приблизно про 30 млрд євро, 10 млрд з яких все ж таки були розблоковані Європейською комісією.

Як повідомляв OBOZ.UA, лідери країн "Великої сімки" вирішили надати Україні позички, які погашатимуться за рахунок доходів від 300 млрд дол. заморожені російські активи. У результаті 50 млрд. дол. будуть надані Україні.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом