Кіберполіцейські викрили неповнолітнього, який заробляв на «мінуванні» освітніх закладів
Кіберполіцейські викрили неповнолітнього, який заробляв на «мінуванні» освітніх закладів

Кіберполіцейські викрили неповнолітнього, який заробляв на «мінуванні» освітніх закладів

Фігурант пропонував в інтернеті за гроші послуги сватингу (фейкові повідомлення про надзвичайний випадок) і доксингу (оприлюднення в інтернеті особистої інформації людини без її згоди). Поліцейські Миколаївщини викрили зловмисника та вилучили докази протиправної діяльності.

Оперативники кіберполіції спільно зі слідчими відділення поліції № 2 МРУП ГУНП в Миколаївській області під процесуальним керівництвом Миколаївської окружної прокуратури викрили неповнолітнього мешканця міста Кам’янське Дніпропетровської області, який заробляв на розсилці неправдивих повідомлень про замінування (сватинг).

Крім того, зловмисник здійснював доксинг за гроші. Кіберполіцейські встановили, що неповнолітній пропонував в месенджерах знайти інформацію про особу та її рідних з відкритих джерел, а також здійснити кібербулінг жертви.

Надалі підліток надсилав клієнтам звіти про виконану «роботу». Для приховування свого місцезнаходження фігурант спочатку вказував вартість послуг у російських рублях, однак згодом надавав замовникам реквізити українських карток дропів для розрахунку у гривневому еквіваленті.

За даними слідства, у травні цього року хлопець надіслав на електронну пошту одного з навчальних закладів Миколаєва повідомлення про замінування з образливим змістом від чужого імені.

За вказаною адресою прибули співробітники вибухотехнічної та кінологічної служб. Поліцейські провели перевірку території та жодних небезпечних речовин чи вибухових пристроїв не виявили.

Слідчі відділення поліції № 2 МРУП ГУНП в Миколаївській області відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України.

Попри спроби анонімізації, поліцейські встановили місцезнаходження фігуранта і провели санкціонований судом обшук за місцем його проживання. Правоохоронці вилучили компʼютерну техніку.

Під час огляду пристроїв підтверджено причетність підлітка до «замінування» миколаївського ліцею. Також виявлено групи у Telegram та Discord (система, що, зокрема, підтримує функцію онлайн-спілкування), у яких зловмисник за грошову винагороду приймав замовлення на розсилку неправдивих повідомлень про мінування та публікував прайс на свої «послуги».

Тривають слідчі дії з метою перевірки причетності зловмисника до інших аналогічних злочинів та встановлення його можливих спільників. Відпрацьовується версія співпраці з агентами країни-агресора.

Источник материала
Поделиться сюжетом