Кислиця закликав країни ООН долучатися до процесу відновлення справедливого миру в Україні
Кислиця закликав країни ООН долучатися до процесу відновлення справедливого миру в Україні

Кислиця закликав країни ООН долучатися до процесу відновлення справедливого миру в Україні

Постпред України при ООН Сергій Кислиця закликав усі миролюбні нації приєднатися до групи держав та міжнародних організацій, які підписали у Швейцарії спільне комюніке, задля відновлення справедливого і міцного миру в Україні.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у вівторок на засіданні Ради Безпеки ООН.

«Саміт дав змогу кожному з учасників продемонструвати глобальне лідерство, – сказав Кислиця. – По суті, ця подія є першим кроком на шляху до всеосяжного, справедливого і міцного миру, заснованого на Статуті ООН і ключових принципах міжнародного права».

Він нагадав членам РБ, що під час саміту учасники узгодили спільну позицію стосовно трьох питань: продовольчої безпеки, ядерної безпеки та звільнення всіх захоплених і депортованих українців, дорослих і дітей, викрадених Росією.

«Росія віддає перевагу агресивним ультиматумам, а не поверненню до принципів міжнародного права. Більше того, Росія називає ультиматумами наші заклики виконувати Статут ООН і поважати його принципи», – зазначив постпред.

Він провів паралель з подіями 30-40-х років, коли західні країни безуспішно намагалися домовитися з Гітлером, умиротворити та задобрити його.

Врешті союзники, «засвоївши гіркий урок, що умиротворення і територіальні жертви не зупинять кровопролиття, вони зібралися на першу міжсоюзницьку конференцію в Лондоні в червні 1941 року… Ні Гітлер, ні Муссоліні не були присутні на конференції», зазначив Кислиця.

З його словами, протягом кількох років проводилися й інші конференції високого рівня, зокрема в Тегерані та Ялті, «і знову ж таки ні Гітлер, ні Муссоліні не були серед їхніх учасників».

«За ці роки були досягнуті не тільки перемоги на полі бою, але й проведена значна робота за столом переговорів. І якби ця робота не була зроблена, не було б ні ООН, ні Статуту ООН, ні цієї Ради Безпеки», – зауважив постпред.

Тому дуже важливо, щоб миролюбні країни продовжували роботу над мирними домовленостями, додав він. «Саміт у Швейцарії дав старт цій роботі, – наголосив Кислиця. – Ми закликаємо всіх, хто ще не долучився до цього процесу, активно долучатися і робити свій внесок у відновлення справедливого миру».

Він пояснив, що спільне комюніке саміту відкрите для приєднання всіх держав-членів ООН.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Безпеки ООН обговорила у вівторок ситуацію в Україні у звʼязку з російською війною та результати Саміту миру, що відбувся у Швейцарії 15–16 червня.

Теги по теме
ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом