Корупція майже на 90 мільйонів: колишній голова Державної міграційної служби отримав підозру від НАБУ
Корупція майже на 90 мільйонів: колишній голова Державної міграційної служби отримав підозру від НАБУ

Корупція майже на 90 мільйонів: колишній голова Державної міграційної служби отримав підозру від НАБУ

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили екскерівнику Державної міграційної служби України (ДМС) про підозру у заволодінні понад 88 млн грн. За інформацією журналіста Олега Новікова, йдеться про Максима Соколюка.

Як зазначили у самому НАБУ, таким чином, "викрито останню ланку вертикалі ексслужбовців ДМС, задіяних у реалізації схеми". Суть її полягає в тому, що:

  • у 2015 році ДМС отримала від держави будинок у центрі Києва для облаштування в ньому центрального офісу;
  • бізнесмен, який "довгий час перебував у "дружніх" відносинах з представниками ДМС та іншими посадовими особами, організував схему розкрадання бюджетних коштів з використанням підконтрольних осіб у структурі міграційної служби.

"Як встановили НАБУ та САП, він залучив ексголову ДМС, його заступника та начальника господарської частини ДМС, щоб ті сприяли у укладанні договорів з підконтрольними йому компаніями щодо виконання проектних та будівельних робіт шляхом спотворення результатів торгів та забезпечили оплату за "роботи та послуги", – розповіли в НАБУ.

Водночас, зазначили там, злочинна група за кілька років заволоділа бюджетними коштами шляхом завищення вартості виконаних робіт. А крім того:

  • оформлення "порожніх актів";
  • дублювання робіт.

"Як наслідок реконструкцію будівлі центрального офісу ДМС так і не завершили, комп’ютерні комплекси із відповідним програмним забезпеченням існують лише на "папері", а відповідальні за реконструкцію компанії "згорнулись", – констатували в бюро.

Нагадаємо, що Соколюк був головою ДМС із грудня 2015-го до вересня 2021 року. Тоді Кабінет міністрів ухвалив рішення про його звільнення з посади.

Рішення було ухвалено після того, як детективи НАБУ провели обшуки у службовому кабінеті Соколюка. Він підозрюється у розкраданні коштів під час будівництва нового офісу міграційної служби за адресою вул. Павловська, 29 у Києві.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас, Вищий антикорупційний суд продовжив термін утримання під вартою колишнього начальника Чернівецької митниці Миколи Салагора – до 10 серпня. Втім, він може вийти під заставу – його розмір становить 60 млн грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом