Країни НАТО збільшили військові витрати на 18% – Столтенберг
Країни НАТО збільшили військові витрати на 18% – Столтенберг

Країни НАТО збільшили військові витрати на 18% – Столтенберг

З 32 країн-членів НАТО 23 держави довели свої військові витрати до 2% ВВП у 2024 році, загальні військові витрати альянсу зростуть на 18% порівняно з минулим роком. Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг на зустрічі з президентом США Джо Байденом.

Столтенберг оголосив, що у 2024 році витрати на оборону європейських членів Альянсу та Канади зросли на 18 відсотків, «найбільше зростання за десятиліття». 

»Сьогодні ми змогли опублікувати нові цифри щодо військових витрат. Країни НАТО з Європи та Канада підвищили свої військові витрати на 18% і сьогодні 23 країни досягли (показника – »Главком») 2% від ВВП», –  сказав Столтенберг.

Він підкреслив, що НАТО робить Америку сильнішою, просуваючи інтереси США. У відповідь на загрози безпеці члени Альянсу розробили найповніші плани оборони з часів холодної війни, що включають більше сил, можливостей та інвестицій.

Щодо України генсек НВТО наголосив на необхідності продовжувати надавати довгострокову підтримку, стверджуючи, що чим сильнішою буде підтримка України, тим швидше закінчиться війна Росії. Він привітав 10-річну двосторонню безпекову угоду між США та Україною та сказав, що на липневому саміті у Вашингтоні  очікується, що лідери домовляться про більшу роль НАТО в координації безпекової допомоги та підготовки для України, а також про довгострокову фінансову допомогу. 

Раніше, виступаючи у вашингтонському Центрі імені Вудро Вільсона, Столтенберг повідомив, що за останні два роки обсяг військових замовлень, які європейські країни розмістили у США, становив $140 млрд.Він підкреслив, що збереження безпеки Європи та міцності НАТО є життєво важливим національним інтересом Сполучених Штатів. «Це було правдою 75 років тому. Це актуально сьогодні і буде так і в майбутньому», – сказав він. Говорячи про стримування та оборону, Генеральний секретар сказав, що європейські союзники «роблять набагато більше для своєї колективної безпеки». Вони інвестують набагато більше в оборону і витрачають багато цих грошей у США. Єнс Столтенберг зазначив, що з 2022 року «понад дві третини європейських оборонних придбань були здійснені американськими фірмами». Він додав: «НАТО добре для безпеки США, для американської промисловості та для робочих місць у США».

Источник материала
Поделиться сюжетом