Летить на швидкості 600 км/с. Одну з найстаріших зірок у Чумацькому Шляху міг запустити удар наднової
Летить на швидкості 600 км/с. Одну з найстаріших зірок у Чумацькому Шляху міг запустити удар наднової

Летить на швидкості 600 км/с. Одну з найстаріших зірок у Чумацькому Шляху міг запустити удар наднової

Вчені виявили рідкісну зірку, яка рухається зі швидкістю 600 км/с. Науковці припускають, що одну з найстаріших зірок у Чумацькому Шляху міг прискорити удар наднової.

Проте дослідники виділяють декілька можливих пояснень швидкості зірки. Про це було оголошено на 244-й зустрічі Американського астрономічного товариства, пише Sciencealert.

За словами науковців, більшість зірок у Чумацькому Шляху рухаються впорядкованими орбітами навколо галактичного центру. Але час від часу з'являються гіпершвидкісні зірки, що порушують гармонійний ритм.

Проте нововідкрита зірка під назвою CWISE J1249+36 не лише перевищує галактичну швидкість на рівні близько 600 кілометрів на секунду, а і є дуже рідкісним типом крихітної, стародавньої зірки головної послідовності, що називається субкарликом L. Вона також є однією із найстаріших у Чумацькому Шляху.

Вчені виділяють три пояснення швидкості нової зірки. Перше – розглядає дві зірки, які знаходяться на близькій орбіті. Білий карлик може вкрасти матеріал у зірки-компаньйона. Якщо він набере лише трохи маси, він зможе зберегти своє існування через повторювані виверження, відомі як нові. Проте якщо він набере занадто велику масу, він вибухне у наднову типу Ia, яка повністю знищить білого карлика.

"У такому вигляді наднової білий карлик повністю знищений, тому його компаньйон звільняється і відлітає з тією орбітальною швидкістю, з якою він рухався спочатку, плюс також невеликий удар від вибуху наднової", – каже астрофізик Каліфорнійського університету Сан-Дієго Адам Бургассер.

За другим поясненням науковців швидкості нової зірки, відбувається взаємодія багатьох тіл, яка стає нестабільною й кидає один з об’єктів у галактиці. У Чумацькому Шляху є кульові скупчення, які можуть містити мільйони зірок. А в центрі цих скупчень – зграї чорних дір.

"Коли зірка стикається з подвійною системою чорної діри, складна динаміка взаємодії трьох тіл може викинути цю зірку прямо з кульового скупчення", – каже астрофізик Каліфорнійського технологічного інституту Кайл Кремер.

Третій варіант полягає в тому, що зірка J1249+36 насправді походить не з Чумацького Шляху. А є однією з багатьох супутникових карликових галактик, що обертаються навколо нього.

Щоб з'ясувати, який із варіантів є вірним, науковцям доведеться ще детальніше вивчити хімічний склад зірки.

Раніше OBOZ.UA писав, що Місяць зупиниться вперше за 18 років.

Також OBOZ.UA писав, що на Марсі зняли на відео сонячну бурю з найвищим рівнем радіації за останні 12 років.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом