На березі Дунаю в Одеській області знайшли фрагменти старовинного корабля. Фото
На березі Дунаю в Одеській області знайшли фрагменти старовинного корабля. Фото

На березі Дунаю в Одеській області знайшли фрагменти старовинного корабля. Фото

На березі річки Дунай, на Одещині, випадково натрапили на фрагменти невідомого судна. Ймовірно, це залишки старовинного корабля.

Цікаву знахідку відшукав мешканець міста Кілія, краєзнавець та історик Олег Курносов. За словами дослідника Дунай сам "підняв" фрагменти судна на поверхню, пише Суспільне Одеса.

Історик Олег Курносов здавна вивчає історію рідного краю, займається дослідженнями та шукає старовинні речі. Проте на залишки невідомого судна натрапив цілком випадково. "Я поїхав ввечері до річки, випадково познайомився там з чоловіком. Він мені й сказав, що за парканом біля берега видно якісь дерев'яні частини. Оскільки я досліджую всі стародавні місця Кілії, мені стало цікаво і я пішов подивитися що це", – сказав дослідник.

Курносов створив групу у соцмережі Facebook, де ділиться своїми відкриттями та пише про історію рідного міста Кілія. Там він і описав свою останню знахідку.

"Частини великого стародавнього корабля оголила ріка. Вимиті потужною течією фрагменти чиєїсь галери, галіота або шхуни", – припускає краєзнавець.

Олег Курносов наголошує, що деревина добре збереглась, адже це дуб, який має здатність кам'яніти у воді. "Я зайшов на потужний брус, який більше ніж на половину прихований у воді та вільно ходжу по ньому. Його довжина понад 6 метрів, а товщина понад 25 см. Інші частини стирчать з берегової товщі мулу та піску вище, деякі з них формою нагадують шпангоути, інші схожі на кіль або фальш кілеві частини," – каже історик.

Дослідник припускає, що затонуле судно спочивало на дні, поки при днопоглиблювальних роботах на Дунаї його частини не підняли на берег потужним ковшем крана, разом із мулом. "Думаю, що ці кораблі колись під берегом затонули, а там великі ями, бо течія потрапляє і вимиває глибоко. Довгий час ці залишки пролежали під водою доки не почали тут нещодавно проводити роботи", – сказав науковець.

Курносов каже, що це може бути важлива знахідка. Адже історія Кілії починалася саме із кораблів та порту. Дослідник припустив, що у середньовічні часи кораблі могли заходити неподалік фортеці Кілія. Знахідку він побачив через 100-150 метрів від колишнього місця її розташування. Окрім залишків деревини, він також знайшов ковані цвяхи.

"Зі свого досвіду я зрозумів, що знайшов ковані цвяхи з кораблів. Ними скріплювали частини корпусу суден. А через метрів 10-20 від бруса були ще дерев'яні частини. Скоріш за все, то шпангоути", – каже історик.

Олег Курносов переконаний, що Дунай приховує ще безліч цінних артефактів, тому він не припиняє свої пошуки. Всі знайдені експонати науковець зберігає в історичній кімнаті, яку він відкрив на базі власного кафе у Кілії.

Раніше OBOZ.UA писав, що на Волині знайшли двох ангелів часів Київської Русі.

Також OBOZ.UA розповідав, що на Закарпатті взяли під особливу охорону печеру, в якій жили люди кам'яного віку.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом