На Івано-Франківщині господарство поновило страхування врожаю ягідних культур
На Івано-Франківщині господарство поновило страхування врожаю ягідних культур

На Івано-Франківщині господарство поновило страхування врожаю ягідних культур

ФГ «Беррі Хілс» з міста Долина, що на Івано-Франківщині, в цьому році після перерви, зумовленої війною, поновило страхування врожаю ягідних культур. Про це повідомляє Укрсадпром, пише agronews.ua.

Керівник господарства, Віктор Олександрович Дитинко, поділився своїми міркуваннями щодо проблем уникнення ризиків і втрат, пов’язаних з негодою.

“Коли все добре, то до лікаря ніхто не ходить, а коли трапляється якась проблема, оцінюють рівень проблеми і шукають шляхи вирішення. Так і у нас, у 2019 та в 2023-му роках наше господарство постраждало від граду. Після 18-го року ми три роки страхували, потім почалася війна і ми припинили це робити, бо постали інші проблеми, на які потрібні були гроші, а вони не малі, особливо коли на початку сезону їх не вистачає. Але в 23-му році в червні перед збором урожаю у нас знову був град і за нашими оцінками ми втратили 20 т ягід лохини”, – зазначив він.

І тому цього року після певних вагань, а особливо після приморозків, керівником було вирішено поновити страхування. Зв’язалися зі страховим брокером, освіжили інформацію по умовах та тарифам і застрахували врожай.

“Нас, дякувати Богу, цього року град обходив, але дві години тому я отримав інформацію про те, що сьогодні від граду суттєво постраждало можна сказати сусіднє господарство…”, – зауважив Дитинко.

За його словами, страхування 30 га господарства на рік обходиться приблизно стільки ж, як витрати на 1 га градобійної сітки. Сітка має свої переваги. Адже град не лише пошкоджує ягоди, а й часто шкодить рослинам після чого їх потрібно лікувати, застосовувати певний комплекс заходів з відновлення.

“Антиградовий захист – це серйозні інвестиції, і якби держава запропонувала грантові програми, або принаймні покривала б частину витрат, то такі заходи практикувалися б частіше. А на сьогодні я вважаю, що страхування простіше та рентабельніше”, – наголосив Віктор Дитинко.



Перегляди: 0
Источник материала
Поделиться сюжетом