НАТО виділяє 1 млрд євро на штучний інтелект, роботів та космічні технології: що відомо
НАТО виділяє 1 млрд євро на штучний інтелект, роботів та космічні технології: що відомо

НАТО виділяє 1 млрд євро на штучний інтелект, роботів та космічні технології: що відомо

Консорціум союзників НАТО підтвердив перший транш фінансування компаніям в рамках інноваційного фонду групи, який становить 1 мільярд євро. Альянс запустив цей фонд улітку 2022 року, через кілька місяців після вторгнення Росії в Україну, з метою інвестування в технології для зміцнення своєї оборони. 

 Про це повідомляє Reuters. Фонд підтримують 24 з 32 країн-членів НАТО, включаючи Фінляндію та Швецію, які нещодавно приєдналися до альянсу. 

Інноваційний фонд НАТО (NIF) підтвердив прямі інвестиції у чотири європейські технологічні компанії, які сприятимуть вирішенню проблем у сфері оборони, безпеки та стійкості.

Зокрема фінансування було виділено компанії Fractile AI з Лондона, яка виготовляє комп'ютерні чіпи для прискорення роботи великих мовних моделей (LLM), схожих на ті, що використовуються в ChatGPT, а також німецькій компанії ARX Robotics, яка розробляє безпілотних роботів з різноманітними функціями. 

Іншими стартапами стали британська компанія iCOMAT, що виготовляє легші матеріали для транспортних засобів, та валлійська Space Forge, яка використовує умови космосу, такі як мікрогравітація та вакуум, для створення напівпровідників на орбіті.

"Забезпечення доступу до стратегічних технологій є ключем до забезпечення безпечного та процвітаючого майбутнього для одного мільярда громадян альянсу", – сказала Андреа Траверсоне, керуючий партнер фонду.

Фонд також уклав партнерські угоди з венчурними компаніями Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital та Vsquared Ventures для підтримки подальших інвестицій у передові технології в Європі.

Раніше повідомлялося, що шведські вчені створили перший у світі "живий комп’ютер" із людського мозку. Він може вирішити світову енергетичну кризу.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом