Деяким українцям доведеться працювати на 5 років довше: як зміняться вимоги для пенсії
Деяким українцям доведеться працювати на 5 років довше: як зміняться вимоги для пенсії

Деяким українцям доведеться працювати на 5 років довше: як зміняться вимоги для пенсії

Якщо людина не працювала офіційно — вона не зможе вийти на пенсію до 63 або навіть 65 років.

З початку 2017 року в Україні щорічно збільшуються вимоги до стажу на 12 місяців. Пенсійний вік тепер залежить від накопиченого трудового стажу. Про це йдеться в матеріалі видання "OBOZ.UA".

Так, за даними джерела, в поточному році необхідно мати не менше 31 року стажу, щоб вийти на пенсію. До 2028 року цей показник зросте до 35 років. Ці умови стосуються можливості виходу на пенсію в 60 років; ті, хто не досягне цієї вимоги, будуть змушені продовжувати працювати до 63 або навіть 65 років.

Тому, щоб вийти на пенсію в 60 років, необхідно мати безперервний стаж роботи не менше 25 років. Важливо, щоб робота була офіційно оформлена, а також щоб у цей період виконувалися відповідні внески.

Журналісти взяли за основу історію Світлани з Дніпра, яка працює в продуктовому магазині вже 20 років, але офіційно працевлаштована тільки з 2017 року.

"Мені стажу не вистачить. Що робити? Працювати. Господиня оформила у 2017-му, коли я сама попросила. У мене племінник — журналіст. Ось коли пенсія стала від стажу залежати, він зателефонував і каже: "А у вас скільки стажу?" Я порахувала: мені тоді й на пенсію в 63 роки не вистачило б, якби я не почала офіційно працювати. На пенсію я мала б вийти у 2028-му, але вийду у 2031-му, коли мені виповниться 63", — розповідає жінка.

Наразі немає актуальних розрахунків про те, скільки українців не зможуть вийти на пенсію в 60 років до 2028 року. Останні дані, які було зібрано понад сім років тому, вже застаріли з огляду на зміни, спричинені пандемією коронавірусу і повномасштабною війною. Згідно зі старими оцінками, до 2028 року близько 45% українців цього віку не зможуть вийти на пенсію в 60 років, з яких 5% будуть змушені працювати до 65 років.

Нагадаємо, деякі пенсіонери не мають права на індексацію своїх виплат відповідно до законодавства.

Раніше в Пенсійному Фонді розповіли, що деякі громадяни можуть вийти на пенсію достроково.

Теги по теме
пенсии
Источник материала
Поделиться сюжетом