Озвучено перші ціни на малину для заморозки в Україні
Озвучено перші ціни на малину для заморозки в Україні

Озвучено перші ціни на малину для заморозки в Україні

Українські заморозчики малини вже озвучують перші ціни на закупівлю ягоди, хоча сезон закупівлі оптових партій малини для заморозки тільки починається. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Анонсовані ціни часто суттєво різняться залежно від регіонів. У центральних і західних областях ціни дещо вищі, а от у регіонах між ними, а особливо на Вінничині та Хмельниччині, рівень цін на малину для заморозки, озвучуваний переробниками, прагне до мінімальних значень.

Скільки ж збираються платити фермерам заморозчики за малину для заморозки? У Львівській області середня ціна озвучується на рівні 42-44 грн/кг, що еквівалентно $1,00-1,05 доларів США за кг або близько 1 євро за кг. Трохи вищі ціни, які називають заморозчики в Київській і Житомирській областях – ближче до 45-50 грн/кг або близько $1.1-1,2 або 1,1 євро в середньому. А ось у Хмельницькій та Вінницькій областях говорять про 35 грн/кг, що еквівалентно $0,85 за кг.

Природно, що такі ціни не викликають у фермерів захоплення, хоча вони й значно вищі за торішні. Тим паче, що багато виробників уже в курсі, що нині ціни на зовнішніх ринках сильно зросли порівняно з минулим роком, і вони розраховують на більше. Проведене наприкінці травня фахівцями EastFruit опитування засвідчило, що більшість професійних учасників ринку та фермерів вважає, що ціни на якісну малину 2024 року досягнуть 50-70 грн/кг, що становить від $1,2 до $1,8 за кг. Як бачимо, поки що ціни перебувають нижче цієї межі.

Щоправда, потрібно зазначити, що подібну ціну озвучують переважно для закупівлі ягоди від господарств населення в невеликих обсягах. Закупівля від сільгосппідприємств, які можуть поставляти більші партії однорідної продукції з наданням усіх необхідних документів, у середньому на 10-15% вища.

Однак, не варто забувати й про ситуацію, яка безпосередньо впливає на можливість заморозки малини, а саме на триваючий тероризм країни-агресора проти цивільної інфраструктури України. Йдеться про масовані ракетні удари та атаки іранськими дронами, що здійснюються російськими терористами, по електростанціях на території України, що призводить до величезного дефіциту електроенергії.

“Попри те, що наразі існує теоретична можливість продавати заморожену малину за високою ціною, для її заморожування дуже важливим є безперервне постачання електроенергії. Ситуація, що склалася в енергосистемі України, різко підвищує ризики заморозчиків, які, очевидно, вони намагатимуться закладати в ціну закупівлі, так само як і дедалі вищі витрати на електроенергію. Крім того, найімовірніше заморозчики намагатимуться продавати продукцію, як то кажуть, “з коліс”, тобто не будуть її зберігати довго, що також негативно впливатиме на ціну”, – пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Навіть попри ці складнощі, на наш погляд, можливості для підвищення закупівельної ціни на малину для заморозки в Україні існують. Річ у тім, що вартість збирання малини у 2024 році, за нашими оцінками, зросте в середньому до 50 центів США за кг. Крім того, вже зараз багато виробників відчувають величезну нестачу робочої сили. Також, світові ціни на заморожену малину високих категорій якості зараз формуються ближче до $3 за кг. В Україні ж середня маржа заморозчиків за останні роки коливалася в межах $1,2 за кг. Навіть з урахуванням нових ризиків, теоретично сьогодні заморозчики можуть платити за великі оптові партії малини щонайменше $1,5 долара за кг або близько 60 грн/кг.

У Сербії, де закупівельні ціни на малину для заморозки завжди вищі, ніж в Україні, тому що ця країна продає заморожену малину дорожче за всіх у Європі, перші партії малини закуповували по $1,8 долара США за кг. Однак там також прогнозується зростання закупівельних цін на цю ягоду.



Перегляди: 0
Теги по теме
цены
Источник материала
Поделиться сюжетом