Попереджувальні ознаки надмірного сидіння від експертів
Попереджувальні ознаки надмірного сидіння від експертів

Попереджувальні ознаки надмірного сидіння від експертів

Ви, ймовірно, знаєте, що постійне сидіння не є корисним для здоров'я. Як зазначає доктор Едвард Р. Ласковскі, експерт зі спортивної медицини з клініки Мейо, регулярні перерви на рух "кожні 30 хвилин" або стояння під час телефонних розмов суттєво покращують загальний стан здоров'я.

Якщо у вас з'являються будь-які з наведених нижче симптомів, варто докласти більше зусиль для протидії негативним наслідкам сидіння. Відповідно до масштабного дослідження 2016 року, лише година помірних фізичних вправ, таких як ходьба, можуть допомогти організму відновитися та знизити ризики, пов'язані з надмірним сидінням, включаючи хвороби серця та ранню смерть, пояснює eatthis.com.

Зниження концентрації

Дослідження Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн, опубліковане в Міжнародному журналі ожиріння, виявило неприємний побічний ефект тривалого сидіння: зниження концентрації та підвищена схильність до відволікань.

Професор Домініка Піндус, керівник дослідження, пояснює, що записи ЕЕГ використовувалися для вимірювання електричної активності мозку під час виконання завдань, які вимагали фокусування, ігнорування відволікаючих факторів та гнучкого перемикання уваги між завданнями. Головний висновок полягав у тому, що люди, які проводять багато часу сидячи, легше відволікаються.

Відчуття пригніченості

Сидячий спосіб життя шкодить не тільки фізичному, а й психічному здоров'ю. Відмова від регулярних пробіжок, HIIT-сесій, тривалих прогулянок чи будь-якої іншої фізичної активності сприяє розвитку захворювань, таких як серцеві хвороби та діабет. Крім того, дослідження Journal of Sports Sciences показало, що відсутність руху може погіршити психічне здоров'я, спричиняючи депресію. Якщо це вам знайомо, дізнайтеся про прості харчові прийоми, які можуть покращити самопочуття, за словами експертів.

Округлі плечі

Фізіолог Том Холланд наголошує, що наші тіла створені для руху, і ми повинні часто рухатися. У своїй книзі "План мікротренувань" він зазначає, що гравітація, робота з "дзеркальними м'язами" та тривале сидіння негативно впливають на наше здоров'я.

Холланд виділяє кілька фізичних проявів надмірного сидіння:

  • Округлі плечі
  • Біль у попереку
  • Напружені згиначі стегна
  • Біль у шиї
  • Грушоподібний біль

Проблеми з фертильністю

Надмірне сидіння впливає на здатність до зачаття як у чоловіків, так і у жінок. Дослідження 2019 року в журналі Folia Histochemica et Cytobiologica показало, що чоловіки з сидячими професіями мають удвічі більший ризик пошкодження ДНК сперми.

Тромби на ногах

Тайлер Вілер, доктор медичних наук, пояснює, що тромбоз глибоких вен (ТГВ) утворюється в ногах через тривале нерухоме сидіння. Це може стати серйозною проблемою, якщо тромб переміститься до легенів. Вілер зазначає, що набряк та біль є основними симптомами, хоча деякі люди можуть не відчувати жодних ознак, тому важливо робити перерви під час тривалого сидіння.

Проблеми зі сном

Дослідження середнього та старшого віку, опубліковане в Міжнародному журналі досліджень навколишнього середовища та громадського здоров’я, показує, що надмірне сидіння сприяє проблемам зі сном, таким як хропіння, довгий сон, задихання, зупинка дихання та "неспокійний сон". Малорухливий спосіб життя та проблеми зі сном створюють порочне коло: людина, яка не спить довше, більше часу проводить у сидячому положенні.

Проблеми з травленням

Коли ви сидите, ваш шлунок і живіт стискаються, що уповільнює травлення. Часте сидіння може призвести до таких проблем, як запор та здуття живота. Доктор Клер Моррісон з Великобританії пояснює, що люди в лікарнях часто страждають від проблем з кишечником через малорухливий спосіб життя.

Хронічний біль

Немає нічого дивного в тому, що надмірне сидіння може призвести до хронічного болю в ногах, сідничних м'язах, попереку, плечах та шиї. Погана постава не тільки викликає біль, але й завдає довготривалої шкоди. Кожен нахил вперед подвоює навантаження на хребет, пояснює мануальний терапевт Ендрю Бенг з клініки Клівленда.

Раніше OBOZ.UA писав, які звички можуть завдати шкоди організму.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом