Прорив ЗС РФ на Харківщині: командир 125-ї бригади ТрО пішов з посади, подробиці
Прорив ЗС РФ на Харківщині: командир 125-ї бригади ТрО пішов з посади, подробиці

Прорив ЗС РФ на Харківщині: командир 125-ї бригади ТрО пішов з посади, подробиці

Наприкінці травня слідчі ДБР почали з'ясовувати, що сталось під час наступу РФ на Харків. Намагаються відшукати відповідь, чому ворогу вдалось швидко просунутись на кілометри вглиб Харківської області. У середині червня стало відомо про відставку командира бригади, яка втримувала цей напрямок.

Командувач 125 бригади Територіальної оборони (ТрО), сформованої на Львівщині, генерал-лейтенант Артур Горбенко офіційно оголосив, що іде з посади. Військовий подякував бійцям, разом з якими воював, і запевнив, що залишається у лавах Сил оборони. Заява Горбенка опублікована на сторінці Facebook 125 бригади ТрО.

Допис зі зверненням Горбенка з'явилась надвечір 17 червня. Екскомандир звернувся до раніше підлеглих йому бійців зі словами вдячності "за службу, довіру і підтримку". Також згадав про полеглих та побажав швидкого одужання пораненим.

"Сьогодні завершується більш ніж дворічна наша з Вами спільна служба в 125-й окремій бригаді територіальної оборони. Війна і наш спротив ворогу ще не завершені, наша Перемога попереду, тому продовжую службу в лавах Збройних Сил України", — написав Горбенко.

У дописі, підписаному іменем генерал-лейтенанта, не вказується причина, через яку він полишає посаду командира.

125 бригада ТрО - допис про звільнення Горбенка
Фото: Скриншот

Тим часом раніше Фокус писав про події, пов'язані з зоною відповідальності 125 бригади ТрО, яка тримала позиції на Харківщині. 15 травня Державне бюро розслідувань повідомило про відкриття кримінального провадження щодо дій військових, яких підозрюють у неналежному захисті позицій. Можливе покарання за цим обвинуваченням — до 10 років тюрми.

Через "недбале ставлення до служби", як вказано в ухвалі Ленінського районного суду Харкова, ворог зумів прорвати лінію оборони 10-11 травня. Саме тоді, почався наступ ЗС РФ і ворог зумів просунутись на деяких ділянках на відстань від 3 до 10 км.

Підозрюють, що бійці 125 бригади самовільно залишили позиції, крім того, не забрали з позицій військові техніку. Оборону довелось здійснювати другому ешелону, який і затримав росіян, ідеться у поясненні слідчих. Відома кількість підозрюваних — 28 осіб. Серед них — командир бригади, командувач оперативно-тактичного угрупування, командири батальйонів, рот, начальники штабів, розповіло видання "Главком". Імена посадовців журналісти не назвали.

Про події на Харківщині також розповіли аналітики DeepState. Вони поспілкувались з неназваними співрозмовниками серед бійців Харківського напрямку. ті пояснили, що, на їхню думку, командири ігнорували інформацію про накопичення сил ЗС РФ на найближчих ділянках кордону. Бригада прийняла перший удар під час наступу росіян 10 травня, але відступила, бо сили ворога надто переважали.

Зазначимо, у червні 2024 року російські війська ведуть бої у Глибокому та підступили до Липців: населені пункти — за 20 км на північ від Харкова. Крім того, ворог зайшов у Вовчанськ і проник на Агрегатний завод у центрі міста. 17 червня у ЗМІ повідомили, що на заводі у Вовчанську заблоковано 400 російських військових.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Харьков Харьковская область
Источник материала
Поделиться сюжетом