Росте не лише у тропіках: як правильно посадити вдома батат
Росте не лише у тропіках: як правильно посадити вдома батат

Росте не лише у тропіках: як правильно посадити вдома батат

Батат – смачна та корисна культура, яку можна виростити навіть в регіонах помірної кліматичної зони. Насіння на розсаду висаджують вже наприкінці січня, а у відкритий ґрунт його можна пересаджувати у другій половині травня. Батат любить яскраве сонячне світло та ідеально ростиме на супіщаних або суглинних ґрунтах з високим вмістом азоту.

З поливом слід бути обачними – рясно зволожувати варто лише у перший місяць після висадки на грядку. OBOZ.UA розповідає, як виростити смачний та великий урожай на городі.

Як виростити батат

Батат зазвичай розмножують пророщуванням бульб, оскільки в наших умовах рослина цвіте рідко і насіння не утворює. Вегетаційний період розвитку триває від 90 до 180 днів, тож, придбавши насіння у спеціалізованому магазині, сіяти його краще спершу на розсаду.

Перед посівом насіння слід помістити в теплу воду на 24 години та знезаразити його у розчині марганцівки або мідного купоросу. Посадковий матеріал треба обов’язково просушити.

Який ґрунт підійде

Батат швидко зійде на родючих та пухких ґрунтах. Досвідчені городники радять використати ґрунтову суміш із перегною, дернової землі й піску в рівних частинах.

У звичайній городній землі недостатньо поживних речовин, до того ж вона може бути заражена яйцями комах і хвороботворними мікроорганізмами. Краще попередньо дезінфікувати субстрат методом прожарювання у духовці чи у мікрохвильовій печі.

Як садити батат

Насіння потрібно заглибити у вологий субстрат на 1,5-2 см, ущільнити і полити поверхню. Грядку можна накрити плівкою або склом і тримати при температурі 18-20 °C.

Коли поливати батат

Поливати розсаду потрібно помірно, але регулярно. Надмірна волога призведе до появи кореневої гнилі. Рясного зволоження батат потребує у перший місяць після пересадки, а у другому періоді вегетації полив варто проводити приблизно 1 раз на 10 днів, залежно від природних опадів.

Перед висадкою розсаду можна виносити на свіже повітря – спершу на 20-30 хвилин, а потім поступово збільшувати тривалість процедури.

Коли висаджувати батат га грядку

Висаджувати розсаду можна, коли температура повітря встановиться на позначці 20 °C, а ґрунт має прогрітися до 15 °C.

Краще обрати відкриті сонячні ділянки. Батат не переносить протягів.

Чим підживити батат

На етапі формування бульб варто підживити батат калійними добривами. У нагоді стане і органіка: 1-2 склянки деревної золи треба залити у 10 л води й настоювати упродовж тижня, а потім зробити полив у розрахунку 1 л на кущ.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як правильно поливати город у спеку.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом