Різке падіння цін на ріпак: що вплинуло на український ринок
Різке падіння цін на ріпак: що вплинуло на український ринок

Різке падіння цін на ріпак: що вплинуло на український ринок

На ринку ріпаку спостерігається різке зниження цін, яке може тривати до трьох тижнів. Це пов'язано з технічною корекцією на біржі, але в довгостроковій перспективі очікуються високі ціни на цю олійну культуру.

Про це йшлося 18 червня 2024 року на аналітичному брифінгу кооперативу ПУСК, створеного у рамках ВАР.

“На ринку зараз спостерігаються коливання. Біржова ціна ріпаку нещодавно занходилася на рівні близько 470 євро за тонну. Однак вчора сталося різке зниження цін на зерно та олійні культури, зокрема ріпак втратив 10-11 євро на тонні. Це вплинуло і на український ринок, спричинивши подальше зниження цін. Станом на ранок 17 червня морські порти пропонували умовну ціну 435 євро за тонну на базисі СРТ, яка знизилася до 425 євро за тонну у другій половині дня”, - зазначають у ПУСК.

Аналітики прогнозують, що ціна на біржі найближчим часом може падати далі. Очікується, що тенденція до зниження цін може тривати до трьох тижнів.

“Фундаментально нічого не змінилося - обсяг ріпаку не збільшився, а поточне зниження цін пов’язане з технічною корекцією на біржі. Протягом найближчого часу очікується зниження біржових цін до 440-450 євро за тонну, але у довгостроковій перспективі ціна повинна розвернутися вгору. Можна очікувати, що у жовтні-листопаді ціни повернуться до рівня як мінімум 500 євро за тонну.  Для аграріїв, які не встигли зафіксувати поточні ціни, можливо є сенс стримати продажі до вересня-жовтня, щоб потім продати ріпак за вигіднішою ціною”, - вважають в аналітичному департаменті ПУСК.

Також аналітики представили нові дані щодо виробництва та переробки  ріпаку в Україні на сезон 2024 року.

“За даними USAID, виробництво ріпаку в Україні на сезон 2024 року оцінюється у 3,7 млн тонн. Однак українські трейдери та аналітики оцінюють цей показник вище - від 4 до 4,2 млн тонн. Це розходження впливає на оцінки переробки: USDA прогнозує переробку на рівні 400 тис. тонн, тоді як українські переробники планують обсяги у діапазоні 500-600 тис. тонн ріпаку”, - додали в ПУСК.

Источник материала
Поделиться сюжетом