Росія обійшла США: шведські аналітики дали оцінку потенціалу Ядерного клубу, — SIPRI
Росія обійшла США: шведські аналітики дали оцінку потенціалу Ядерного клубу, — SIPRI

Росія обійшла США: шведські аналітики дали оцінку потенціалу Ядерного клубу, — SIPRI

У щорічному звіті аналітики підкреслили, що 90% усієї ядерної зброї у світі зберігають РФ і Сполучені Штати. Причому Росія у 2023 році розгорнула на 36 боєголовок більше порівняно з початком року.

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) 17 червня представив щорічну оцінку стану озброєнь, темпів роззброєння і міжнародної безпеки. Основні висновки SIPRI Yearbook 2024 вказують на тривале збільшення кількості та типів ядерної зброї, що розробляється, у міру того, як держави на тлі геополітичного загострення посилюють своє ядерне стримування.

У публікації наголошується, що дев'ять держав, що володіють ядерною зброєю, — США, Росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, КНДР та Ізраїль — продовжують модернізувати свої ядерні арсенали. У 2023 році деякі з цих країн розгорнули нові системи озброєння з ядерними боєголовками.

Аналітики наводять такі цифри. Із загального глобального запасу, що становив у січні 2024 року приблизно 12 121 боєголовку, близько 9585 перебували на військових складах для потенційного використання. За оцінками, 3904 боєголовки були розгорнуті на ракетах і літаках, що на 60 більше, ніж у січні 2023 року, а решта перебували на централізованому зберіганні. Приблизно 2100 розгорнутих боєголовок перебували в стані підвищеної бойової готовності на балістичних ракетах.

Стан ядерних арсеналів

Росія і США зберігають майже 90% усієї ядерної зброї у світі. Їхні військові запаси у 2023 році залишилися відносно стабільними, хоча Росія розгорнула на 36 боєголовок більше порівняно із січнем 2023 року. Аналітики підкреслили, що з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року прозорість щодо ядерних сил в обох країнах знизилася.

Китай значно збільшив свій ядерний арсенал, з 410 боєголовок у січні 2023 року до 500 у січні 2024 року. Це свідчить про намір Пекіна наростити ядерні сили, можливо, до рівня США і Росії, хоча очікується, що його запаси ядерних боєголовок все одно залишаться набагато меншими, ніж у цих двох країн.

Велика Британія не збільшила свій арсенал у 2023 році, але очікується зростання кількості боєголовок у майбутньому після підвищення ліміту до 260 боєголовок.

Франція продовжила програми зі створення атомного підводного човна третього покоління і нової крилатої ракети повітряного базування.

Індія, Пакистан і Північна Корея прагнуть створити потенціал для розміщення декількох боєголовок на балістичних ракетах. Індія і Пакистан у 2023 році продовжили розробку нових типів ядерних систем доставляння, тоді як Північна Корея, за оцінками, володіє близько 50 боєголовками і достатньою кількістю матеріалу для створення до 90 боєголовок.

За словами молодшого наукового співробітника Програми SIPRI зі зброї масового ураження Метта Корда, у 2023 році Північна Корея не проводила ядерних випробувань, проте вона, схоже, провела перше випробування балістичної ракети малої дальності з найпростішої шахти. У КНДР також завершили розробку щонайменше двох типів крилатих ракет наземного базування (КРНБ), призначених для доставлення ядерної зброї.

"Як і деякі інші держави, що володіють ядерною зброєю, Північна Корея робить новий акцент на розвитку свого арсеналу тактичної ядерної зброї", — підкреслив аналітик.

Ізраїль, який публічно не визнає наявності ядерної зброї, також, як вважають, модернізує свій ядерний арсенал і, судячи з усього, модернізує свій реактор з виробництва плутонію.

Важливо Світ наблизився до "точки неповернення": Путін знову погрожує ядерною зброєю

Нагадаємо, 11 червня в рамках другого етапу спільних з Білоруссю навчань нестратегічних ядерних сил, Росія провела електронні ракетні пуски.

Источник материала
Поделиться сюжетом