Що таке вуглеводи: які функції вони виконують
Що таке вуглеводи: які функції вони виконують

Що таке вуглеводи: які функції вони виконують

Вуглеводи – один із трьох макроелементів, які потрібні людському організму для нормальної роботи. Вони є основним джерелом енергії та містяться у низці продуктів, а саме зернових, фруктах, овочах, бобових та молочних продуктах.

Про це повідомив лікар Кріс Завос. За його словами, вуглеводи – це важлива частина здорового харчування, проте потрібно обирати правильні типи й кількість для задоволення потреб у харчуванні.

Види вуглеводів

Прості вуглеводи – складаються з однієї чи двох молекул цукру. Йдеться про мед, фруктовий сік, цукерки, столовий цукор. Такі вуглеводи швидко засвоюються та можуть спричинити стрибок рівня цукру в крові. 

Складні вуглеводи – полісахариди, складаються з трьох та більше молекул цукру. Містяться в цільнозернових продуктах, фруктах, овочах та бобових. Вони довше засвоюються організмом та можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові.

Роль вуглеводів в організмі людини

Вуглеводи є основним джерелом енергії для організму, зокрема для мозку та нервової системи. Вони розщеплюються на глюкозу, яка використовується для енергії. Тоді як мозок покладається на постійне її постачання для нормального функціонування. При низькому рівні глюкози може бути порушена когнітивна функція. 

Також вуглеводи допомагають регулювати метаболізм, впливаючи на секрецію інсуліну й поглинання глюкози клітинами. Крім цього, деякі види вуглеводів, а саме клітковина, важлива для здоровʼя травлення. Вона допомагає підтримувати безперебійну роботу травної системи і запобігти запорам.

На додаток, вуглеводи відіграють важливу роль у функції мʼязів, особливо під час фізичних вправ. 

Раніше OBOZ.UA розповідав про важливість пробіотиків.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом