Стрибок технологій почався ще 600 тис. років тому: що сталося
Стрибок технологій почався ще 600 тис. років тому: що сталося

Стрибок технологій почався ще 600 тис. років тому: що сталося

Учені з'ясували, коли саме люди почали створювати дедалі складніші інструменти.

Вчені з'ясували, що стрибок складності кам'яних знарядь стався близько 600 тис. років тому. Це пояснює, як предки сучасних людей стали особливо вправними в адаптації до нового середовища проживання, пише Science Alert.

"Цей час може передувати розбіжності неандертальців і сучасних людей, а отже, бути спільною рисою обох ліній", — кажуть антрополог з Університету Міссурі Джонатан Пейдж і антрополог з Університету штату Аризона Шарль Перро.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У своїй новій роботі вчені проаналізували методи виготовлення кам'яних знарядь протягом 3,3 млн років еволюції людини. Загалом було проаналізовано 62 послідовності виготовлення інструментів, узятих із 57 місць розкопок.

Найстаріший проаналізований артефакт був з Африки, але до списку також увійшли й стародавні знаряддя праці з Євразії, Гренландії, Сахула, Океанії та Америки.

Дослідники з'ясували, що ще 1,8 млн років тому довжина послідовності виготовлення кам'яних знарядь становила від 2 до 4 процедурних одиниць. За наступні 1,2 млн років інструменти стали складнішими, досягнувши 7 процедурних одиниць.

Але тільки 600 тис. років тому наші предки вийшли на кардинально інший рівень. До цього часу складність інструментів уже вимагала до 18 процедурних одиниць. І на думку вчених, такий стрибок технологічного прогресу пов'язаний зі знаннями, переданими попередніми поколіннями.

"Кумулятивна культура — це накопичені модифікації, інновації та поліпшення, які збиралися поколіннями за допомогою соціального навчання", — підкреслюють автори статті.

"Покоління поліпшень, модифікацій і вдалих помилок можуть породжувати технології та ноу-хау, які перевершуватимуть усе, що одна людина змогла б винайти за своє життя. Коли дитина успадковує культуру покоління своїх батьків, вона успадковує результати тисячоліть розвитку", — додають учені.

Зі зростанням таких колективних знань і пов'язаної з ними поведінки, ймовірно, зіграли свою роль і гени, що впливають на навчання.

"Продукти генного процесу і культурної коеволюції можуть включати збільшення відносного розміру мозку, тривале життя та інші ключові риси, які лежать в основі унікальної природи людини", — підсумували дослідники.

Нагадаємо, вчені з'ясували, як люди виготовили перші тканини і шнурки. Дефіцит збережених рослинних матеріалів в археологічних джерелах, особливо в тропічних регіонах, довгий час ускладнював наше розуміння і вивчення цих технологій.

Источник материала
Поделиться сюжетом