Учасники першого саміту миру підтримали пропозиції України щодо продовольчої безпеки
Учасники першого саміту миру підтримали пропозиції України щодо продовольчої безпеки

Учасники першого саміту миру підтримали пропозиції України щодо продовольчої безпеки

У комюніке за підсумками першого Глобального саміту миру, який відбувся минулими вихідними у Швейцарії, увійшов пункт щодо продовольчої безпеки, який передбачає, що глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. На цьому наголосила перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко, яка брала участь у заході у складі української делегації, повідомляє 17 червня пресслужба Мінекономіки.

«У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях, є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю», - додала Ю. Свириденко.

Також вона зауважила, що, незважаючи на блокаду морських шляхів у Чорному морі та безпрецедентний стрибок міжнародних цін на пшеницю, Україна змогла відновити експортну логістику та зберегти виробництво сільгосптоварів.

«Прогноз на цей рік покращується – 76,1 млн тонн зернових та олійних культур. Також здатність країни транспортувати товари є досить високою. У квітні Україна експортувала 9,6 млн тонн вантажів морським шляхом. Це дуже близько до показників лютого 2022 року», -  зазначила Ю. Свириденко, додавши, що учасники саміту підтримали пропозиції України у розрізі продовольчої безпеки.

Источник материала
Поделиться сюжетом