У готелях – п'яні російські військові, над пляжем літає вертоліт: як проходить курортний сезон в окупованих Бердянську та Кирилівці
У готелях – п'яні російські військові, над пляжем літає вертоліт: як проходить курортний сезон в окупованих Бердянську та Кирилівці

У готелях – п'яні російські військові, над пляжем літає вертоліт: як проходить курортний сезон в окупованих Бердянську та Кирилівці

Курортний сезон на окупованих територіях провалився не тільки у Криму. Колись популярні Бердянськ та Кирилівка теж залишилися з порожніми пляжами, у той час як окупаційна влада запевняє, що там повно народу.

Ті, хто влітку здавав житло курортникам, від початку повномасштабної війни залишилися без заробітку, а на базах відпочинку і в готелях тепер живуть російські воєнні злочинці.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Вимикають воду та світло, віджимають бізнес

Окупаційна влада запевняє, що курортний сезон на Азовському морі розпочався. За їхніми заявами, до Бердянська та Кирилівки їдуть відпочивальники, для них відкриті бази відпочинку, готелі. І ось-ось запрацюють аквапарк, дельфінарій і зоопарк.

Насправді пляжі в цих населених пунктах порожні. Тут майже не працюють кафе, ресторани, сувенірні крамниці. Відпочинок на окупованих територіях під канонаду вибухів і по сусідству з п'яними російськими солдатами мало кого приваблює.

"У нас майже щодня вимикають світло, буває, відключають газ, часто нема води. Хто захоче їхати до міста, де все розвалюється? Пляжі теж стоять убиті, ніхто тут за три роки не підвозив пісок, не міняв навісів, не чистив. Там самих недопалків стільки, що можна самоскидами вивозити", – розповідає жителька Бердянська Валентина Григорівна. До повномасштабної війни вона жила з того, що здавала кімнати у своїй оселі відпочивальникам.

"У багатьох власників окупанти віджали готелі, будинки, людей викинули на вулицю. Добре, якщо залишилися живі. Я зі свого будинку боюся на день-два відлучитись, обов'язково хтось залізе, а потім спробуй їх вигнати", – скаржиться пенсіонерка.

Готелі та бази відпочинку, власники яких поїхали з Бердянська, захоплюють "російські чиновники". Місцеві розповідають, що нові "власники" жодної копійки не вкладають у ці будинки, навіть на купівлю постільної білизни чи рушників не витрачаються. Не кажучи вже про чищення басейнів.

Колись гарна і доглянута набережна Бердянська потроху сиплеться. Щороку "влада" урочисто обіцяє, що ремонт от-от почнеться, і щороку їм не вистачає коштів.

У Кирилівці пансіонати та готелі зайняли військові

Не краща ситуація і в Кирилівці, яка до 2022 року вважалася гарним дитячим курортом. Сюди приїздили на відпочинок сім'ї з маленькими дітками з усієї України, а на пляжі яблуку не було де впасти.

Нині ж рідкісних відпочивальників на пляжі розлякує російський військовий вертоліт, який ширяє буквально над головами.

У пансіонатах на узбережжі оселилися російські військові, вілли та гостьові будинки перетворені на реабілітаційні центри для поранених окупантів.

"Вони ходять по кафе, напиваються, влаштовують бійки, доходить до стрілянини. І хтось захоче відпочивати по сусідству з ними?" – каже місцевий житель Григорій.

Підконтрольна окупантам місцева "влада" вихваляється, що Кирилівка та Бердянськ минулого року прийняли "рекордну" кількість відпочивальників – 200 тисяч. Щоправда, цього року гауляйтер Євгеній Балицький чогось знизив планку і заявив, що його вотчину відвідають 100 тисяч туристів.

Насправді рекордною цифра була у 2019 році, тоді на цих курортах побували 1,5 млн українців.

Щоби створити картинку для пропаганди (а заодно і живий щит окупантам), до пансіонатів Азовського моря почали завозити дітей з інших окупованих територій. А власникам готелів, які не хочуть відкриватися і працювати собі у збиток, погрожують конфіскацією нерухомості.

Крім цього, з Ростова організовують автобусні тури вихідного дня. Запрошують дешево провести вихідні на Азовському морі. Погоджуються на це ті росіяни, в кого немає грошей на Крим і Краснодарський край. А тут вони можуть пожити за 500-1000 рублів на добу за номер.

"Вони звикли до такого відпочинку, тут хоч би море, а в них там річка та комарі. П'ють пиво, смажать шашлики, потім лаються. А вранці на море, на брудний пісочок", – каже Григорій.

Хоча власники мініготелів та баз відпочинку іноді виставляють ціни і вище, наприклад 4000 – 5000 рублів за добу. Але за такі гроші можна орендувати житло вже й в Анапі.

Источник материала
Поделиться сюжетом