В Україні планують створити Національну установу розвитку
В Україні планують створити Національну установу розвитку

В Україні планують створити Національну установу розвитку

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про Національну установу розвитку.

Про це повідомив у Фейсбуці заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, передає Укрінформ.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, йдеться про створення Національної установи розвитку, яка виконуватиме функції із забезпечення фінансової та іншої підтримки розвитку та відбудови економікиУкраїни шляхом підтримки цільових груп суб’єктів підприємництва, які мають потенціал розвитку, або вид їхньої економічної діяльності є пріоритетним для економіки України.

За словами Кисилевського, з ухваленням закону в Україні будуть створені механізми проєктного фінансування для модернізації та будівництва масштабних промислових підприємств.

«Національну установу розвитку передбачається створити на базі Фонду розвитку підприємництва <…> У разі прийняття закону ця установа отримає ще один стратегічний напрямок - проєктне фінансування. Відносно дешеві й довгі кошти на купівлю обладнання надаватимуться під заставу цього ж обладнання», - зауважує депутат.

На його переконання, джерелом коштів для наповнення НУР може бути не тільки державний бюджет, а й внески міжнародних партнерів у статутний капітал, а також залучені кредити. Наразі інвестиційна потреба української промисловості становить близько 90 млрд дол.

“Це дані групи експертів, які за моєю ініціативою долучилися до розробки Плану розвитку переробної промисловості. Створення Національної установи розвитку - один з кроків із реалізації цієї стратегії», - наголосив Кисилевський.

Як повідомлялося, Україна у 2024 році розраховує залучити ще близько 10 млрд євро від Європейського Союзу за умови виконання зобов'язань, викладених у Плані України.

Теги по теме
Деньги Экономика финансирование
Источник материала
Поделиться сюжетом