В Україні запрацює єКнига для придбання книг молоддю коштом держави
В Україні запрацює єКнига для придбання книг молоддю коштом держави

В Україні запрацює єКнига для придбання книг молоддю коштом держави

В Україні запрацює єКнига для придбання книг молоддю коштом держави

Для цього потрібно буде надати заяву через “Дію”

Підписано закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Про це свідчить інформація картки закону на сайті Верховної Ради.

Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг” передбачає, крім іншого, надання державної допомоги у вигляді зарахування коштів для придбання книг окремим категоріям українців. Ці гроші будуть зараховані на рахунки, які використовуються у спеціальному режимі через Єдиний портал державних послуг, тобто через “Дію”. Для цього має діяти спеціальний сервіс “єКнига”.

Якою буде зарахована на рахунок сума, наразі офіційні джерела не зазначають, хоча попередньо обговорювалась сума на придбання у межах 900-1000 гривень.

Хто може отримати гроші на придбання книг?

З 1 липня таку послугу можуть отримати громадяни України, які досягли 18-річного віку. А з припиненням воєнного стану – один з батьків при народженні дитини.

Отримати гроші можна буде після подання заяви через “Дію”, а використати гроші можна не пізніше ніж за 1 рік.

Коли почнуть видавати гроші на книги?

Водночас для реалізації закону потрібно ще виконати певні юридичні формальності, зазначає Олександра Коваль, директорка “Українського інституту книги”, у своєму дописі: “Проект “Фінансова допомога на придбання книжок для 18-річних буде. Президент підписав закон. Залишилися формальності: Постанова КМУ, яка визначає порядок надання допомоги, і внесення змін до порядку використання коштів УІК.

І тоді 370 млн грн, виділені в бюджеті на цю програму, мають шанси з карток 18-річних щасливчиків, які отримають книжки українською мовою за власним вибором, поповнити рахунки українських видавців, які за ці кошти видадуть додатково 1,5 - 2 млн примірників”.

Також закон передбачає поліпшені умови отримання державних субсидій книгарнями та видавцями, зокрема спрощення подання відповідних документів для отримання підтримки.

У травні 2024 року Верховна Рада підтримала законопроєкт про надання субсидії книгарням та видачу допомоги на купівлю книг громадянам. Поданий 10 травня проєкт закону було визначено парламентом як невідкладний і проголосовано за скороченою процедурою. Одна з авторів законопроєкту повідомила, що з 2024 року книжкові сертифікати на суму 908 гривень отримають 18-річні українці.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны