Вчені можуть виміряти Всесвіт за допомогою пульсуючих зірок
Вчені можуть виміряти Всесвіт за допомогою пульсуючих зірок

Вчені можуть виміряти Всесвіт за допомогою пульсуючих зірок

Дослідники проекту Velocities of Cepheids вважають, що підказки про розміри нашого Всесвіту можуть містити пульсацію зірок Цефеїд. Це тип мінливих зірок, які періодично світяться то яскравіше, то тьмяніше. Астрономи вважають, що ритм їхнього свічення можна використовувати для вимірювання відстані в космосі та швидкості розширення Всесвіту.

Наразі вчені вивчили сотні Цефеїд, використовуючи спектрографічні спостереження, зібрані швейцарським телескопом Ейлера в Чилі та фламандським телескопом Меркатора на Ла-Пальмі в Іспанії. Астрономи виміряли швидкість, з якою зірки розширюються і стискаються вздовж лінії візування телескопів.

За словами співавтора дослідження Джордано Вівіані, вчені виміряли ці коливання з точністю до 130 км/год. Наразі фахівці вивчають 18 тисяч високоточних вимірювань радіальної швидкості 258 цефеїдів. Їм вже вдалося виявити несподівані варіації пульсацій зірок, а також випадки, коли дві цефеїди обертаються навколо один одного. Вважається, що отримані дані стануть «якорем» для спостереження за Цефеїдами з телескопів по всьому світу.

Источник материала
Поделиться сюжетом