Вчені знайшли папірус із описом дива, здійсненого 5-річним Христом
Вчені знайшли папірус із описом дива, здійсненого 5-річним Христом

Вчені знайшли папірус із описом дива, здійсненого 5-річним Христом

Вчені знайшли папірус із описом дива, здійсненого 5-річним Христом

Згідно з манускриптом, у дитинстві він оживляв глиняних птахів.

Вчені розшифрували та опублікували фрагмент папірусу, який містить частину Євангелія дитинства від Хоми, в якому розповідається історії з дитинства Ісуса. Написаний грецькою мовою фрагмент датується IV або V століттям, повідомляє Live Science.

Це одна з найвідоміших копій цього Євангеліє. Існують і інші копії, але вони набагато старші. Церква не включила це Євангеліє до Біблії.

Це «найраніший рукопис тексту, що зберігся, будь-якою мовою», — заявили Лайош Беркес, викладач Інституту християнства та античності Берлінського університету імені Гумбольдта, і Габріель Ноккі Маседо, професор папірології в Льєжському університеті в Бельгії.

На думку вчених, Євангеліє дитинства від Хоми спочатку було написано у II столітті, оскільки історії, описані в ньому, схожі на ті, що їх описували християнські письменники на той час.

Фрагмент папірусу розповідає про диво, яке Ісус здійснив, коли був дитиною. У фрагменті йдеться про те, що «Ісус грає на березі стрімкого потоку і ліпить 12 горобців з м'якої глини, яку знаходить у землі. Коли його батько Йосип дорікає йому і запитує, чому він робить такі речі у святу суботу, 5-річний Ісус плескає в долоні і оживляє птахів». Вченим уже було відомо про цю історію з пізніших копій Євангеліє.

Хоча в цьому фрагменті згадується лише це конкретне диво, у пізніших примірниках Євангелія розповідається про багато інших чудес, які Ісус здійснив у дитинстві. До них відносяться повернення до життя дитини на ім'я Зенон і миттєве зцілення його батька Йосипа після того, як його вкусила отруйна змія.

Водночас про походження фрагмента нічого невідомо.

«Ми майже нічого не знаємо про походження папірусу, його історію та власника. Все, що ми знаємо, це те, що він виник у Єгипті. Він міг потрапити до Гамбурга або під час придбання ядра папірологічної колекції - між 1906 і 1939 роками - або в 1990 році, коли ящик з неконсервованими папірусами був перевезений [в Гамбург] з Берліна», - сказав Ноккі Маседо.

У своєму дослідженні вчені пишуть, що впевнені, що фрагмент знаходився у Німеччині до початку Другої світової війни.

Одна з причин того, чому папірус не досліджували раніше, полягає в тому, що він написаний нерозбірливим почерком і більше нагадує приватного листа, а не Євангеліє. На думку вчених, це могла бути вправа з письма, яку робив хтось, хто навчався у школі чи монастирі.

Раніше археологи виявили в церкві, яка колись розташовувалась у стародавньому місті Віфсаїда, мозаїку з посвятою «Голові та вождеві Небесних Вісників» - так позначали апостола Петра. На думку вчених, це вказує на те, що церкву було збудовано на місці будинку, в якому жили апостол Петро та його брат Андрій.

Источник материала
Поделиться сюжетом