Представники ТЦК не мають права затримувати людей для поновлення даних, - пояснення Міноборони
Представники ТЦК не мають права затримувати людей для поновлення даних, - пояснення Міноборони

Представники ТЦК не мають права затримувати людей для поновлення даних, - пояснення Міноборони

У Міністерстві оборони України зазначають, що представники ТЦК не мають права затримувати громадян та доставляти їх до Територіального центру комплектування для оновлення військово-облікових даних. Застосовувати затримання мають право лише правоохоронці. Про це у відомстві розповіли у відповідь на запитРБК-Україна.

Право на адміністративне затримання та доставку громадянина до ТЦК мають лише поліцейські. Уповноважені представники ТЦК таких прав не мають. При цьому під час дії військового стану уповноважені представники ТЦК вживають заходів разом із поліцейськими в адміністративному затриманні та доставці до ТЦК громадян, які відмовляються від отримання повісток або порушили правила військового обліку.

- Адміністративне затримання громадянина поліцейським може відбуватися у присутності уповноважених представників ТЦК. Також не заборонено законом доставляти громадянина, затриманого поліцейським, транспортним засобом ТЦК за умови присутності в ньому поліцейського. Не суперечить чинному законодавству та доставці громадянина до ТЦК. яке відбувається добровільно (тобто не всупереч волі громадянина), – пояснили у Міноборони.

Як зазначили у відомстві, про це йдеться в абзаці 10 пункту 15 порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 №560.

  • 15 червня член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський заявив, що українці, які проживають за кордоном, приїжджають на батьківщину, щоб стати на військовий облік. В Україні вони стикаються з проблемою – виїхати з країни більше не можуть.
  • 28 травня у ЗСУ заявили, що українцям, яким виповнилося 17 років, можуть вручати повістки, якщо вони не стануть на військовий облік. У той же час постановка на військовий облік не має відношення до мобілізації.
Теги по теме
Минобороны
Источник материала
Поделиться сюжетом