1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як довго погода "диктуватиме" графіки відключень
Як довго погода "диктуватиме" графіки відключень

Як довго погода "диктуватиме" графіки відключень

Масовані удари російських військ по українській енергосистемі зробили її набагато вразливішою, ніж раніше. Наприклад, минулого тижня причиною запровадження графіків відключень світла стала хмарна погода, плюс до всього, лише за один день, 12 червня, у Києві випало понад половину місячної норми опадів, чого не спостерігалося останні 30 років.

"Укренерго" пояснили, що графіки відключень світла минулого тижня запроваджувалися з кількох причин. Спочатку це було зростання споживання через спеку, потім погані погодні умови, а до вихідних додалося зниження вироблення енергії на сонячних електростанціях (СЕС) через хмари.

Обстріл, пожежа / фото: Facebook

Керівник правління "Укренерго" Володимир Кудрицький пояснив, що хмарна погода сильно знижує виробництво енергії на сонячних електростанціях:

"Наша енергосистема втратила більше 9 ГВт потужності і не має резерву міцності. Якщо до цього у нас були якісь додаткові електростанції, на яких можна було швидко збільшити потужності, то такого маневру поки що немає. Саме тому ми стали досить залежними від погоди.

погода в Україні, скріншот з відео

Кудрицький додав, що через великі зміни у споживанні чи зниженні виробництва енергії на СЕС системі доводиться балансувати за допомогою відключень світла. Інших інструментів просто немає, а якщо не балансувати, це може призвести до серйозної аварії і повного відключення енергосистеми.

Директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко повідомив, що в Україні постійно відчувається нестача потужності, бо близько 70% об'єктів генерації зруйновано.

Це посилює залежність від кліматичних умов. Крім того, продовжуються ремонти енергоблоків на атомних електростанціях.

Енергетика // Getty Images

"Ці два фактори впливають на ситуацію з графіками. Ми повністю позбавлені цього резерву. І будь-які зміни у споживанні, імпорті, виведенні енергоблоків і навіть погодні фактори кардинально впливають на дефіцит в енергосистемі і відповідно на графіки погодинних відключень", – пояснив він.

За словами Омельченка, у 2022 чи 2023 роках такої залежності не було, оскільки енергосистема була в іншому стані.

"Порівняно з 2022 або 2023 роком у нас значно менше потужностей приблизно на 40-50%. Навіть тоді був певний запас. у тому числі від погодних факторів", – додав він.

А ми нагадуємо, маємо розвивати самі: українцям нагадали, як забезпечити себе електроенергією.

Раніше стало відомо, немає можливості розмістити генератор: які сучасні рішення дозволять бути зі світлом

Крім того, Знай.ua повідомляв, і Інтернет пропадає при відключеннях світла: в Lifecell нарешті дали чітку відповідь

Источник материала
Поделиться сюжетом