1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У нових ядерних погроз Путіна є дві мети – оглядач
У нових ядерних погроз Путіна є дві мети – оглядач

У нових ядерних погроз Путіна є дві мети – оглядач

У нових ядерних погроз Путіна є дві мети – оглядач

Обидві причини стосуються Заходу та його підтримки України.

Погрози Владіміра Путіна застосувати ядерну зброю, які він разом з іншими російськими чиновниками озвучує протягом останніх місяців, вже давно вийшли далеко за межі ядерної доктрини РФ, пише Володимир Кравченко у статті ZN.UA «Новий ядерний шантаж. Що Путін замислив цього разу?». Автор розповів, у чому цього разу полягає мета ядерних погроз. 

За словами Кравченка, по-перше, Росія хоче натиснути на Захід, аби той не фінансував та не озброював Україну. По-друге, своїми погрозами росіяни хочуть посіяти розкол усередині Заходу. Зокрема, глави одних країн, побоюючись використання РФ ядерної зброї, закликатимуть Київ до переговорів із Москвою з подальшим заморожуванням війни або підписанням миру на російських умовах, а лідери інших держав казатимуть, що Путін блефує і необхідно й далі підтримувати боротьбу українського народу.

«Путін підвищує ставки своєю ядерною риторикою, оскільки відчуває слабкість противника: успіх правих і ультраправих партій на виборах до Європарламенту, парламентські вибори в ряді країн, президентська кампанія в США — усе це вносить елементи нестабільності у внутрішньополітичне життя Заходу. І Путін намагається скористатися цими можливостями», — зазначила у коментарі ZN.UA співробітниця Центру Белфера Гарвардської школи Кеннеді Мар’яна Буджерин.

Своєю чергою Олексій Їжак також вважає, що Путін знову використовує ядерну риторику як інструмент тиску на західних лідерів. За його словами, це заклик, мовляв, давайте з нами домовлятися щодо України. 

«Інакше — таргетування використання зброї та ядерна війна. Але повернення російського керівництва до використання ядерної риторики — це сигнал і про те, що вони відчувають: запас міцності в російської держави не настільки великий. Можливо, нинішніми заявами вони прагнуть показати: якщо Захід економічно доведе до того, що Росія розвалиться, Москва застосує ядерну зброю», – додав Їжак.

Раніше секретар РНБО Олександр Литвиненко зазначив, що разі поразки у війні Владімір Путін може використати тактичну ядерну зброю. Водночас він додав, що застосування Росією стратегічної ядерної зброї, яке майже напевно призведе до третьої світової війни, малоймовірне. 

Источник материала
Поделиться сюжетом