Українцям слід готуватися до стрибка цін – Forbes
Українцям слід готуватися до стрибка цін – Forbes

Українцям слід готуватися до стрибка цін – Forbes


Постійні відключення електроенергії призведуть до стрімкого росту цін на харчові продукти у найближчі місяці, вважають експерти.

Криза в енергетиці до кінця літа призведе до підвищення цін на бакалію до 15%, а на молочні продукти – до 30%. Про це у четвер, 20 червня,  видання Forbes Ukraine.

Видання вказує, що найбільші мережі супермаркетів в Україні вже почали піднімати ціни на продовольчі товари і анонсували їх подальше зростання.

“Зокрема, у червні-липні в АТБ піднімуться ціни на рибні консерви, соняшникову олію та майонез. У мережі Auchan вже подорожчали хліб та цукор через зупинку деяких виробництв, які вирішили почекати на стабілізацію ситуації в енергетиці. Мережі Varus та Fozzy Group (супермаркети “Сільпо” та “Фора”) поки що не повідомляли про збільшення цін, але зменшили асортимент швидкопсувних товарів. Також відомо, що магазини вже стикаються з перебоями у постачанні локальних продуктів від невеликих підприємств, які не мають генераторів”, – вказують автори матеріалу. 

Вказується, що причинами росту цін на продукти стане не тільки нестабільне електропостачання, а й девальвація гривні та здорожчання логістики.

Галуззю, що найбільш болісно переживає проблеми з електрикою стала молочна. 

“Від відключень електрики найбільше страждає виробництво молочної продукції, яка вимагає стабільних умов зберігання в холодильниках. За словами голови ради директорів “Союзу молочних підприємств України” Вадима Чагаровського, використання генераторів змусить виробників молочної продукції вже зараз підняти ціни на 10%, а до осені – на 25-30%”, – йдеться у статті. 

Також піднімати ціни планують виробники хліба. Окрім відключень електрики вони болісно переживать подорожчання зерна та дефіцит критично важливих працівників.

В Україні може подорожчати хліб. Найближчим часом на 10%, а вже згодом на 20%



Теги по теме
Деньги электроэнергия энергетика продукты Финансы
Источник материала
loader
loader