ВВП України у травні зріс на 3,7% у річному вимірі
ВВП України у травні зріс на 3,7% у річному вимірі

ВВП України у травні зріс на 3,7% у річному вимірі

За попередніми оцінками Міністерства економіки, в Україні зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) у травні 2024 року порівняно з травнем минулого року становило близько 3,7%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Збільшення інтенсивності бойових дій, обстріли інфраструктурних об’єктів та дефіцит електроенергії – усе це, на жаль, стримувало зростання економіки у травні цього року. Проте бізнес впорався з цими викликами завдяки високому рівню адаптивності. Зростання ВВП продовжилось завдяки високим темпам експорту в умовах стабільної роботи Українського морського коридору, а також завдяки високому попиту на будівельні послуги, який підтримується фінансуванням відновлення інфраструктури», – сказала перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, позитивні тенденції спостерігались у транспортній галузі, промисловості, будівництві, сільському господарстві та внутрішній торгівлі.

У міністерстві інформують, що у травні промислові підприємства продовжували відновлювати економічну активність. Це відбувалось, як завдяки експортоорієнтованим виробництвам, так і через збільшення попиту на інвестиційну продукцію в галузях машинобудування (ВПК) та будівельних матеріалів. 

Металургійна галузь досягла максимальних показників виробництва за весь період з початку війни. Також зростало виробництво соняшникової олії. Все це сформувало попит на продукцію суміжних видів діяльності.

Водночас ключовими не розв'язаними проблемами залишаються високі безпекові ризики, а також руйнування енергетичної інфраструктури. Відновлення енергетики потребуватиме часу і ресурсів, що, за прогнозами, може стримувати темпи відновлення виробничої активності. 

Також негативними чинниками для економіки є логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці через високу міграцію.

Як повідомлялось, НБУ прогнозує, що у 2024 році економічне зростання сповільниться до 3%, у тому числі через втрати енергетичної інфраструктури та очікуваний дефіцит електроенергії (близько 5%, за припущенням НБУ). У 2025 - 2026 роках зростання ВВП пришвидшиться завдяки стрімкішій нормалізації умов економічної діяльності - до 5,3% та 4,5% відповідно.

Теги по теме
Экономика Минэкономики ВВП
Источник материала
loader
loader