У травні ВВП України сповільнився через російські обстріли
У травні ВВП України сповільнився через російські обстріли

У травні ВВП України сповільнився через російські обстріли

Яким був ВВП у травні

У сумі за січень-травень 2024 року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,3%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Позитивні тенденції спостерігались у транспортній галузі, промисловості, будівництві, сільському господарстві та внутрішній торгівлі.

У травні ВВП України сповільнився через російські обстріли - Фото 1

Юлія Свириденко

Міністерка економіки України

Збільшення інтенсивності бойових дій, обстріли інфраструктурних об’єктів та дефіцит електроенергії – усе це, на жаль, стримувало зростання економіки у травні цього року. Проте бізнес впорався з цими викликами завдяки високому рівню адаптивності. Зростання ВВП продовжилось завдяки високим темпам експорту в умовах стабільної роботи Українського морського коридору, а також завдяки високому попиту на будівельні послуги, який підтримується фінансуванням відновлення інфраструктури.

Серед негативних факторів – значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також системні намагання Росії знищити українську енергетичну інфраструктуру.

Що було з виробництвом у травні

За словами міністерки, у травні промислові підприємства продовжували відновлювати економічну активність, що було зумовлено як експортоорієнтованими виробництвами, так і збільшенням попиту на інвестиційну продукцію у галузях машинобудування та будівельні матеріали.

Проте ключовими невирішеними проблемами залишаються високі рівні безпекових ризиків і руйнування енергетичної інфраструктури.

Теги по теме
Деньги Экономика ВВП
Источник материала
loader
loader