1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
М'ясо з лабораторії, салат з хробаків та мурах. Який вигляд матиме їжа через 30 років та що таке "суперпродукт"
М'ясо з лабораторії, салат з хробаків та мурах. Який вигляд матиме їжа через 30 років та що таке "суперпродукт"

М'ясо з лабораторії, салат з хробаків та мурах. Який вигляд матиме їжа через 30 років та що таке "суперпродукт"

Щоб зрозуміти, яким буде меню майбутнього, науковці використали інструмент штучного інтелектуMidjourney. ШІ впевнений, що у 2054 році ми будемо їсти салати з комах, м'ясо з лабораторії та спагеті з папороті та називатимемо це "суперпродуктами".

На такі гастрономічні жертви доведеться йти, щоб врятувати планету. Зрештою, ще у 2013 році в Нідерландах представили перший у світі гамбургер, вирощений у лабораторії з м’язових клітин корови, пише DailyMail.

Зображення їжі майбутнього були створені за допомогою Midjourney командою експертів дослідницької програми FixOurFood під керівництвом Університету Йорка та британського ритейлера Co-op.

"Останні 30 років ми спостерігали наукові стрибки до більш екологічно чистих продуктів, які для більшості були неймовірними ще у 1994 році. Від м’яса, вирощеного в лабораторії, до вертикального фермерства. Майбутнє має змінити уявлення про спосіб харчування", – сказав директор FixOurFood Боб Доерті.

Комахи – чудова альтернатива м’ясу

Оскільки дослідження показують, що червоне м’ясо та молочні продукти відповідають за значну частку викидів парникових газів у атмосферу, експерти вважають, що комахи будуть гарною альтернативою майбутнього меню.

Науковці наголошують, що здоровою альтернативою м’ясу є комахи, на кшталт, мурах, хробаків та цвіркунів. Вони є екологічно чистими та споживають значно менше природних ресурсів, ніж вирощування худоби.

У понад 80% країн світу люди здавна вживають у їжу понад 1000 різних видів комах. Комахоїдство характерне для багатьох культур у різних частинах світу, таких як Північна, Центральна й Південна Америка, Африка, Азія, Австралія та Нова Зеландія. Цей "суперпродукт" містить багато білка, поживних речовин, калію, магнію та втричі більше жирних кислот, ніж омега-3 у лососі.

Експерти FixOurFood також припускають, що людство у майбутньому буде робити салатики з сарани, коників стрибунців та навіть термітів. Зрештою, у ресторанах США давно у меню є цикади, хмари яких літають над південними штатами.

Науковці кажуть, що до 2054 року у всіх землян на обідній тарілці будуть цвіркуни. "Ми їх з’їмо швидше, вони зерна на полях", – сказав Боб Доерті.

М’ясо з лабораторії – вже реальність

Попри те, що м’ясо, вирощене в лабораторії, все ще зазнає юридичних та нормативних перешкод, науковці впевнені, що до 2054 року його можна буде вільно купити у продуктових супермаркетах.

"Культивоване" м’ясо є хорошою альтернативою м’ясу справжніх тварин. І не поступається за смаковими властивостями.

Ще у 2013 році професор Марк Пост з Маастрихтського університету в Нідерландах представив перший у світі гамбургер, вирощений у лабораторії з м’язових клітин корови.

Компанія Поста Mosa Meat витягує клітини з м’язів тварини, коли вона є під наркозом. Далі клітини поміщають у чашку, що містить поживні речовини та природні фактори росту. І дають змогу розмножуватися, так само як у тварини, доки з невеликого зразка не буде трильйонів клітин.

Пізніше ці клітини утворюють м’язові клітини, які природним чином зливаються, утворюючи примітивні м’язові волокна та їстівну тканину.

Науковці не відкидають, що м’ясо, вирощене в лабораторії, можна зібрати в реалістичні форми гамбургерів або стейків за допомогою харчового 3D-принтера. Деякі експерти вважають, що 3D-принтери харчових продуктів дуже скоро стануть звичайним елементом побутової техніки на кухні, поруч із тостером та мікрохвильовою піччю.

Водяні рослини будуть у топі

Науковці припускають, що зміна клімату може призвести до зникнення багатьох улюблених фруктів та овочів, зокрема авокадо. Тому експерти радять шукати альтернативу. Наприклад, взяти до уваги маловідому водяну папороть азолу.

Експерти з Єльського університету кажуть, що азола може вловлювати вуглекислий газ та парниковий газ з повітря, а також є більш стійкою до зміни до клімату, ніж звичайні овочі. Зрештою, азолу вже використовують, як корм для тварин.

Азолу також можна надрукована на 3D-принтері у звичні нам форми, наприклад, спагеті чи "котлети" до гамбургерів.

А ШІ пропонує азолу для приготування супу.

Зображення штучного інтелекту є частиною нового звіту Co-op, який досліджує "зміни поглядів людей на харчову етику та сталість" за останні 30 років.

У цьому звіті стверджується, що за останні роки 72% споживачів стали більше перейматися питаннями сталості харчових продуктів, порівняно з 54% у 1994 році. І в наступні 30 років ця цифра зросте ще більше.

OBOZ.UA писав, що НАТО виділяє 1 млрд євро на штучний інтелект, роботів та космічні технології.

А також OBOZ.UA розповідав, що математик з Оксфорда вивів формулу ідеального сніданку на "шведському столі".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом