1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Майже як люди: рослини мають інтелект та відчувають оточуючий світ - вчені шокували несподіваним відкриттям
Майже як люди: рослини мають інтелект та відчувають оточуючий світ - вчені шокували несподіваним відкриттям

Майже як люди: рослини мають інтелект та відчувають оточуючий світ - вчені шокували несподіваним відкриттям

Рослини, які раніше не розглядалися як розумні істоти, можуть мати здібності, які раніше приписувалися лише тваринам.

Хімічний еколог з Корнельського університету Андре Кесслер та докторант Майкл Мюллер у своєму дослідженні показали, що поведінка деяких рослин може бути кваліфікована як розумна. Вчені стверджують, що деякі види рослин здатні реагувати на навколишнє середовище, використовуючи своєрідну пам’ять і здібності до прийняття рішень.

Одним з таких прикладів є жовта квітка золотушник високий (Solidago altissima), яка має здатність чути щось на зразок "криків" своїх сусідів при нападі травоїдних тварин.

Золотушник високий. Фото з відкритих джерел

Коли личинки комах починають гризти листя золотушника, рослина виділяє леткі органічні сполуки (ЛОС), що сигналізують комахам про пошкодження і рекомендують їм перейти до іншого джерела їжі. Пошкоджені рослини також змінюють відображення червоного світла від листя, на яке реагують сусідні рослини.

Ці сигнали попередження допомагають іншим золотушникам поблизу підготуватися до потенційної загрози. Реагуючи на ЛОС, інші рослини починають виробляти захисні сполуки та ростуть швидше, створюючи свого роду "імунну систему".

Кесслер і Мюллер вважають, що реакція золотушника на ЛОС — це більше, ніж просто рефлекс. Це зважена зміна поведінки, заснована на оцінці загрози травоїдності та конкуренції з іншими рослинами. Цікаво, що коли поруч не було інших золотушників, рослина не відправляла сигналів про небезпеку.

Це дослідження демонструє, що рослини здатні інтегрувати інформацію з навколишнього середовища, передбачати і готуватися до майбутніх умов, що можна розглядати як прояв інтелекту. Такий "інтелект" допомагає рослинам виживати у різних умовах.

Питання про інтелект рослин залишається дискусійним, проте інтерес до цієї теми зростає. Інші види рослин можуть виявляти подібну поведінку, що відкриває нові можливості для наукових досліджень і розуміння взаємодії рослин зі своїм середовищем.

Раніше ми розповідали, що Природні катаклізми наближають Землю до небаченого виверження супервулкану - відлік розпочався

Також, Вчений вирішив пожертвувати себе комарам: 3000 укусів щодня

Источник материала
Поделиться сюжетом